Huis schoon voor vakantie 1

Zo maak je het huis schoon voor de vakantie

Het is tijd voor vakantie! Even ontsnappen aan alle drukte en helemaal opladen. Je hebt waarschijnlijk alle nodige voorbereidingen al getroffen voor een relaxte vakantie. Maar vergeet vooral ook je huis niet tijdens de voorbereiding, want deze blijft straks toch een tijdje onbeheerd en afgesloten achter. Hoe zorg je ervoor dat je na de vakantie terugkomt in een schoon en fris huis? Sorbo geeft je deze maand alle schoonmaaktips voor een ontspannen vertrek en thuiskomst!

Een opgeruimd huis = een relaxte vakantie

Niets is zo vervelend als thuiskomen in een rommelig huis. Het opruimen van je huis voordat je op vakantie gaat is daarom een belangrijke eerste stap. Haal alles weg wat niet in een ruimte hoort en leg het terug op de juiste plek. Heb je alles opgeruimd? Dan kun je nu verder met het schoonmaken!

Huis schoon voor vakantie 2

Kruimels en etensresten rondom de bank en tafels

Het is misschien niet altijd even goed zichtbaar, maar rondom tafels en onder de bank liggen vaak veel kruimels, stof en etensresten. Pak de stofzuiger en dweil er dus bij en maak de plekken onder en rondom de bank goed schoon. Zorg er ook voor dat er geen kruimels achterblijven op tafels en kasten. Hiervoor kun je de Sorbo Smart Catcher goed gebruiken: deze speciale microvezeldoek neemt niet alleen stof, vuil en haren op, maar ook kruimels! Op die manier voorkom je dat de muizen en insecten op de tafel staan te dansen tijdens jouw vakantie 😉.

Neem ook meteen alle werkbladen, het aanrecht en het fornuis af met een vochtige microvezeldoek en allesreiniger. Zo kook je na je vakantie ook in een heerlijk frisse keuken.

Vergeet je geliefde huisdieren niet

Als je een huisdier in huis hebt, heb je natuurlijk al een goed onderkomen of oppas gevonden voor je geliefde viervoeter(s). Voor hen is het ook fijn om thuis te komen in een schoon huis. Maak de kattenbak goed schoon en klop mandjes uit. Sop daarna de drink- en voerbakken goed af, ook als die meegaan naar de oppas. Berg speeltjes en knuffeltjes op en geef natuurlijk het favoriete speeltje mee naar het logeeradres. Zo kan jouw huisdier ook genieten van zijn uitstapje!

Laat de vaatwasser nog een keer draaien

Laat vooral geen vuile vaat achter voordat je op vakantie gaat, want ook dit trekt ongewenste gasten aan. Verzamel alle gebruikte borden, bekers en kommen en stop ze in de vaatwasser of was ze af. Berg ze daarna meteen op in de kast, zodat je straks thuiskomt in een schone én lege keuken.

Huis schoon voor vakantie 3

Controleer je koelkast en keukenkastjes

Tijd voor een laatste koelkastronde: ruim (of eet) alles op wat gaat bederven tijdens jouw vakantie en zorg dat alle potjes en deksels van de andere producten goed dichtgedraaid zijn. Neem daarna de binnenkant, lades en plankjes af met een vochtige microvezeldoek, zodat er hier ook geen voedselrestjes achterblijven. Ga je echt een lange tijd weg? Maak dan je koelkast helemaal leeg en zet hem uit, zo bespaar je ook nog eens energie. Ook belangrijk om nog even te controleren: de keukenkastjes. Kijk of er geen open verpakkingen van snoep of koek aanwezig zijn, want mieren zijn daar dol op. Heb je nog aardappels, groenten en fruit liggen? Maak ze op of gooi ze weg, om vervelende situaties te voorkomen!

Desinfecteer je gootsteen

Vergeet ook zeker je gootsteen niet een sopje te geven. Haal de etensresten weg en maak de gootsteen goed schoon met afwasmiddel en een sponsje. Als je echt grondig te werk wilt gaan: laat warm water 15 seconden door de gootsteen stromen, gooi er een theelepel zuiveringszout in en laat het water daarna verder lopen voor nog eens 15 seconden. Zo is je gootsteen goed gedesinfecteerd en laat je deze met een gerust hart achter!

Leeg de prullenbakken en maak deze schoon

Als prullenbakken en containers een tijdje niet geleegd worden, kunnen deze een vieze geur verspreiden. Zeker in de warme zomer gaat dit proces snel. Leeg alle prullenbakken in huis en maak deze goed schoon met een vochtig doekje en allesreiniger. Vergeet ook de laatste dag dat de containers worden geleegd voor je vakantie niet of vraag iemand om ze voor je aan de weg te zetten als je weg bent. Zo kom je niet voor vieze verrassingen en nare geurtjes te staan als je straks thuiskomt van je vakantie.

Lekker schoon in je eigen bed

Vergeet je bed niet te verschonen voordat je op vakantie gaat. Zeker als je midden in de nacht thuis komt is het fijn om daarna in een schoon bed te kunnen ploffen. Laat het matras, dekens en kussens lekker luchten of gooi ze in de wasmachine voordat je het bed gaat verschonen. Zo is echt alles lekker fris voor als je straks weer thuiskomt. Doe daarna gelijk ook even een schoonmaakrondje door je slaapkamer, zodat je straks in een schone slaapkamer kunt dromen over hoe heerlijk je vakantie was.

Huis schoon voor vakantie 4

Draai de laatste wasjes

De koffers puilen altijd uit van de vieze was bij terugkomst van vakantie. Voorkom dat je straks extra veel moet wassen door alvast voor je vakantie de laatste wasjes weg te werken. Berg alles dat schoon is op in de kast en zorg ervoor dat de wasmanden allemaal leeg zijn. Zo kun je relaxt aan de was beginnen als je terugkomt van vakantie.

Maak de badkamer en het toilet schoon

Deze twee belangrijke ruimtes mogen zeker niet overgeslagen worden. Want na zo’n (lange) reis zijn een fris toilet en een schone douche heel erg fijn! Verleng dus dat relaxte gevoel na je vakantie en zorg ervoor dat deze twee ruimtes ook lekker schoon en opgeruimd zijn. Maak de tegels, de toilet, badkamermeubel en douche schoon met een microvezeldoek en gebruik daarbij eventueel speciale badkamerreiniger. En als je dan toch bezig bent: leg gelijk schone handdoeken klaar: dat is lekker thuiskomen straks!

Op vakantie gaan is heerlijk, maar daarna weer thuiskomen in je eigen huis is net zo fijn. En als je huis dan ook nog eens lekker schoon en opgeruimd is, geniet je nog net iets langer van het relaxte vakantiegevoel. Vergeet bovenstaande tips dus zeker niet op het takenlijstje te zetten bij de voorbereiding van je vakantie. Zo geniet je van een ontspannen vertrek én thuiskomst!