Duurzaam afwassen

Wat is duurzamer: vaatwasser of handafwas?

De afwas is in de meeste huishoudens een dagelijks terugkerend ritueel. Hoewel er in steeds meer keukens een vaatwasser te vinden is, zijn er nog altijd mensen die de afwas elke dag met de hand doen. Wat is nou eigenlijk beter voor het milieu, de vaatwasser of de handafwas?

Hoe doe jij de afwas?

Het antwoord op de vraag welke manier van afwassen het meest duurzaam is, is afhankelijk van de manier van afwassen. Het meeste energieverbruik zit namelijk in het gebruik van warm water. Als je met de hand afwast in een teiltje, en voor- en naspoelt met koud water, dan wint de handafwas het van de machine. Was in ieder geval nooit af onder een lopende kraan, hierbij verbruik je meer water dan nodig is.

Tip: Gebruik bij een kleine afwas de Sorbo Quick & Easy afwasborstel. Deze borstel heeft een ingebouwd reservoir dat je kunt vullen met water en afwasmiddel, zodat je eenvoudig en snel een paar kopjes of pannen kunt afwassen.

Laat je de afwas liever door de machine doen, dan zijn er een aantal tips om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Gebruik allereerst het eco-programma van de vaatwasser, en zet de machine alleen aan wanneer die vol is. Verder kun je er op letten dat je de vaat niet voorspoelt – enkel de voedselresten verwijderen is voldoende – en dat je de vaatwasser regelmatig ontkalkt. Kalk op het warmte-element zorgt er namelijk voor dat het water minder snel opwarmt, en daardoor wordt er meer energie verbruikt.

 

Maak de afwas leuk

De ouderwetse handafwas komt dus als de energiezuinigste optie uit de bus. Omdat afwassen van de meeste mensen geen hobby is, is Sorbo voortdurend op zoek naar manieren om dit leuker en efficiënter te maken. Onze afwasborstels zijn daarom beschikbaar in verschillende kleuren, zo kun jij de kleur kiezen waar je blij van wordt. Ook maken we geregeld houten afwasborstels met trendy prints, zoals de Botanical Cleaning lijn.

Nog op zoek naar een leuk muziekje voor tijdens de afwas? Zoek dan onze YouTube-playlist op.

Veel afwasplezier!

Tips voor een zuinige handafwas

  • Was af in een teiltje
  • Spoel voor met koud water
  • Gebruik de juiste hoeveelheid afwasmiddel

Tips voor een duurzame vaatwas

  • Zet pas aan als de machine vol is
  • Gebruik het eco-programma
  • Spoel niet voor, verwijder wel de voedselresten