Herfstschoonmaak 01

Tips voor de herfstschoonmaak

De boomblaadjes beginnen te kleuren, de ochtenden worden frisser en paddenstoelen schieten weer uit de grond: de herfst is weer in het land! Zwoele zomerdagen worden nu omgewisseld voor knusse herfstdagen, met dekens op de bank en een knapperend vuurtje in de haard (als je die hebt natuurlijk 😉). De begin van de herfst is ook een mooi moment om jouw huis helemaal schoon en klaar voor de winter te maken, want je zult daar de komende maanden een stuk meer tijd in doorbrengen! Wat zijn typische herfstklusjes en hoe pak je die aan? Lees hier onze tips voor de herfstschoonmaak!

Wat te doen met modder op je kleding of schoenen?

Zeg je herfst, dan zeg je regen, en met regenbuien komt natuurlijk ook modder! Of je nu kleine voetballers door het huis hebt rennen of graag stevige herfstwandelingen maakt (al dan niet met hond), in de herfst vindt modder altijd een weg naar binnen en op je kleding! Gelukkig hoeft jouw favoriete kledingstuk geen modderboel te blijven. Wacht altijd eerst totdat de modder goed is opgedroogd. Je kunt het namelijk dan al grotendeels van de kleding af borstelen. Smeer daarna wat ontvetter of vloeibaar wasmiddel op de vlek en laat dit een paar minuten intrekken. Vervolgens weer even schrobben met een klein borsteltje en dan kan het kledingstuk gewoon weer mee met de was.

Herfstschoonmaak 02

Maak de vriezer klaar voor de kerst

Nu je met onze moddertips hebt voorkomen dat je vloeren erg vies worden in de herfst, is het tijd voor de wat minder dagelijkse klusjes. Tijdens de zomer heb je natuurlijk veel genoten van heerlijke ijsjes, ijsklontjes in de cocktails of vlees voor op de barbecue. Je vriezer heeft het druk gehad! Nu de dagen weer kouder worden en de ijsjes op zijn, is het een mooi moment om je vriezer te ontdooien en schoon te maken. Niet alleen is dat hygiënisch: een vriezer met te veel ijs verbruikt veel meer stroom en is dus slechter voor het milieu. Vergeet natuurlijk de lekbak niet, anders heb je straks een indoor zwembad 😉.

Je kunt de vriezer een handje helpen door een pan met kokend water in de vriezer te zetten en door het ijs los te krabben. Gebruik hiervoor geen metalen of scherpe materialen, omdat dit de vriezer kan beschadigen. Na het ontdooien kun je de vriezer afnemen met wat warm water en soda. Ruim op tijd voor de kerst!

Voorraadkast uitmesten

Als je dan toch bezig bent met je keuken voorbereiden op de feestdagen, kun je ook meteen je voorraadkast meenemen! Er kunnen hier zich aardig wat etenswaren in verstoppen die je maanden of zelfs jaren kunt vergeten, vooral als je een diepe voorraadkast hebt. Terwijl je vriezer aan het ontdooien is, kun je je kastjes uitruimen. Zoek alles uit wat over de datum is. Als iets de houdbaarheidsdatum nadert, plan er dan alvast een maaltijd mee in en zet ze vooraan de kast, zodat je ze niet vergeet. Zomerse etenswaren kun je nu ook maar beter meteen opeten voordat het te koud is. Na het opruimen heb je meteen genoeg ruimte voor heerlijke herfsthapjes!

Herfstschoonmaak 03

Geef je ramen eens een grondige beurt

Op regenachtige herfstdagen zijn jouw ramen vaak het enige uitkijkje op de buitenwereld. Tijd om ze eens goed te boenen, zodat je altijd kunt genieten van de prachtige herfstkleuren, zelfs op druilerige dagen. Kies een droge, maar bewolkte dag uit om jouw ramen eens goed te lappen. Op zonnige dagen verdampt het schoonmaakmiddel vaak te snel, met als gevolg strepen op de ramen! Neem tijdens het lappen ook de kozijnen aan de binnen- en buitenkant mee om alle dode beestjes en stof weg te poetsen.

Dit is meteen een mooi moment om je ramen en deuren te checken op tocht. Sluiten ze allemaal nog goed of komt er toch nog ergens tocht doorheen? Je wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen, voordat de koude winterdagen aanbreken en jij in de ijskoude tocht zit. Kijk ook meteen alle handvatten na of ze nog goed sluiten of ook aan vervanging toe zijn. Smeer alle piepende en krakende scharnieren om geen jumpscare tijdens Halloween te krijgen (of middenin een winterse nacht). Laat die witte, koude kerst nu maar komen!

Een frisse wind door het huis

Nu we het toch over ramen hebben: zet deze elke dag -ook op de koudste dagen!- altijd even open. Wij zijn altijd geneigd om alles lekker dicht te houden, zodat de warmte in huis blijft. Maar laten bacteriën en ander gespuis nu net dol zijn op warme, niet-geventileerde ruimtes! En de heerlijke vochtigheid die er bij komt door alle was die nu binnen droogt vinden ze ook wel lekker. Daarom is het belangrijk om ook in de winter je ramen geregeld even open te zetten, zodat er een frisse wind door het huis waait die het grootste gedeelte van de bacteriën meeneemt. Doe dit bijvoorbeeld ’s ochtends als je bezig bent met je badkamerroutine. Door zo’n heerlijk koude wind word je ook meteen wakker!

Herfstschoonmaak 04

Verruil de zomer- voor de wintergarderobe

Je zomerjurkjes, korte broeken en bikini’s hebben hun werk goed gedaan in de zomer, maar nu is het toch echt tijd voor winterjassen, dikke truien en dekentjes voor op de bank. Tijd om de zomergarderobe weer keurig op te bergen en de winterkleding uit de mottenballen te halen. Dit is meteen een goed moment om je kleding uit te zoeken. Heeft jouw zomerjurkje zijn beste tijd gehad? Past jouw winterjas niet meer bij de rest van je stijl? Zoek alle kleding uit voordat je ze in of uit de kledingkast haalt. Alle goede kleding die je niet meer wilt, kun je meteen aan een goed doel schenken. Zo weet je ook meteen of je nog een extra paar geitenwollen sokken nodig hebt voor de barre winter!

Maak de tuin klaar voor de herfst en winter

De tijd van zomerfeestjes en barbecues is voorbij (behalve als je dol bent op winterbarbecues natuurlijk), dus tijd om je tuin klaar te maken voor de winterse maanden. Maak je tuinmeubilair goed schoon met een sopje en berg ze op in de schuur als je de ruimte hebt. Verricht de laatste snoeiwerkzaamheden en vrolijk je terras op door wat herfstbloeiers aan te schaffen. Zo heb je nog wat kleur in de tuin, zelfs zonder tuinmeubilair. Maak je tuin ook klaar voor de vogels: maak wat plekjes vrij om vogelvoer op te hangen en zet een vogelbadje neer. Onze gevederde vrienden kunnen in de herfst en winter altijd wat extra hulp gebruiken en het is natuurlijk erg leuk om naar te kijken.

Hopelijk ga je met deze handige tips een gezellig én schoon najaar tegemoet. De herfst is een prachtige tijd, met alle kleurende blaadjes en mooie kleuren. De natuur maakt zich klaar voor de winterse maanden en met onze tips doe jij dat ook in huis! Nog meer Sorbo tips om je huis gezellig en winterklaar te maken kun je in deze blog lezen. Maar wij gaan nu eerst genieten van een kop warme chocolademelk!