Schoonmaakvoornemens 01

Schoonmaakvoornemens voor het nieuwe jaar

Het is alweer een nieuw jaar en we zitten natuurlijk allemaal bomvol goede voornemens. Gezonder eten, meer bewegen, misschien is zelfs vaker schoonmaken een van jouw doelen voor het nieuwe jaar. Maar ze volhouden is vaak een heel ander verhaal. Daarom helpen wij jou een handje met de schoonmaakvoornemens. We hebben een handig lijstje met korte klusjes gemaakt, die vaak in minder dan een minuut zijn te voltooien. Als je deze klusjes vaak genoeg doet, zal je merken dat ze al snel een gewoonte worden en dat jouw huis ook schoon en fris blijft!

1. Zet het raam open als je uit bed stapt. Door elke ochtend even het raam open te zetten, komt er weer een lekkere stoot frisse lucht naar binnen. Muffe geurtjes en bacteriën zullen ook meegevoerd worden in de tocht. Vind je het te koud? Zet ze dan meteen open als je uit bed stapt en doe ze weer dicht als je helemaal gebadderd en aangekleed bent. Elk klein beetje frisse lucht helpt!

2. Maak elke ochtend je bed op. Geen zorgen, je hoeft het bed niet met militaire precisie op te maken. Maar door even de kussens op te schudden, het dekbed dicht te klappen en deze mooi glad te strijken oogt de slaapkamer al meteen een stuk knusser!

3. Neem alles mee uit de slaapkamer wat er niet thuishoort. Geniet je wel eens van een lekker kopje chocolademelk of een snack in bed? Neem de afwas dan ’s ochtends meteen mee naar de keuken. Opgeruimd staat netjes!

4. Maak de douchewanden droog na elke douchebeurt. Natte douchewanden vragen bijna om de vorming van kalkaanslag. Door de wanden even af te nemen met een wisser of doek, haal je alle zeepresten en water weg en blijven de wanden fris!

5. Maak de badkamer een keer per week schoon. Het lijkt veel, maar trek niet meer dan een half uur per week uit om even de toiletpot te schrobben, de douchewanden af te nemen met een doek en even de vloer stofvrij te maken. Je zult zien dat dit heel veel schrobwerk scheelt bij de grote schoonmaak! Meer badkamer tips lees je hier.

6. Poets spiegels en glas in een S-beweging. Veel mensen kennen dit trucje misschien al. Als je een spiegel poetst in een cirkelbeweging, poets je het vuil namelijk alleen maar rond. Dankzij de S-beweging neem je al het vuil mij en veeg je het zo van de spiegel of douchewand af.

7. Maak elke avond de wasbak en kranen in de badkamer schoon. Veeg alle tandpasta en make-upresten uit de wasbak en poets de kranen even op zodat ze weer glimmen. Zo voorkom je niet alleen dat de restjes hard worden, maar heb je ook minder kans op kalkaanslag.

Schoonmaakvoornemens 02

8. Maak de tafel na elke maaltijd even schoon. Kringen van mokken, broodkruimels en andere vlekken… je tafel wordt al snel vies na een maaltijd. Door de tafel na elk maal even af te nemen met een microvezeldoek zit je tijdens het diner niet onder de ontbijtkruimels!

9. Veeg kruimels op de vloer en het aanrecht meteen weg. Kruimels trekken namelijk niet alleen snel ongedierte aan, ze blijven ook aan sokken en schoenen hangen. Als je niet oppast, loop je zo de broodkruimels door het hele huis heen. Veeg ze daarom geregeld weg voor een frisse keuken!

10. Maak de oven schoon als je gemorst of geknoeid hebt. Soms loopt een ovenschaal wel eens over, of blijven er restjes van je baksels achter. Poets deze weg zodra je oven is afgekoeld, zodat ze geen kans krijgen om aan te koeken.

11. Doe een koelkastcheck voordat je de afvalzak weggooit. Voordat je de vuilniszak dichtknoopt, is het handig om even de koelkast door te nemen om te kijken welke producten er over de datum zijn. Zo zie je ook meteen wat er op het randje zit, zodat je dit eerder op kunt eten!

12. Ruim elke avond het aanrecht op. Zet alles terug op de juiste plekken, doe de laatste afwas en neem het aanrecht meteen even af met een doek zodat er geen kruimels en vlekken meer op liggen. Zo start jij de volgende dag weer met een frisse keuken.

13. Zet pannen en ovenschalen in de week voordat je gaat eten. Natuurlijk wil je graag meteen in je avondmaal duiken, maar neem even een minuutje de tijd om alles in de week te zetten. Zo krijgen etensrestjes geen tijd om vast te koeken en ben je sneller klaar met de afwas!

14. Vervang of was geregeld je schoonmaakdoeken. Poetsen met een vieze doek doet natuurlijk meer kwaad dan goed. Gelukkig kun je onze microvezeldoeken gewoon mee wassen in de wasmachine! Zo heb je altijd een frisse doek bij de hand.

15. Leg elke avond alle spullen terug op de plek waar ze thuishoren. Zet de afwas in de keuken, gooi afval in de prullenbak en leg dekens en kussens weer terug op de juiste plek. Door elke avond even de tijd te nemen om alles terug te leggen, blijft jouw huis netjes.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips om jouw huis snel schoon te maken. Lees bijvoorbeeld ook onze ‘Voorkom de voorjaarsschoonmaak’-blog voor meer handige trucjes. Door je deze kleine handelingen aan te leren, zul je merken dat ze uiteindelijk vanzelf gaan. Jouw huis blijft dan lekker fris en schoon, en de grote schoonmaak zal ook een stuk sneller gaan!