Zomerschoonmaak

Schoonmaaktips voor zes zomerse klussen

Wat is het toch heerlijk dat de zomer weer volop in gang is! We kunnen weer lekker buiten zitten, een terrasje pakken en genieten van vrije dagen. Schoonmaken is deze maand waarschijnlijk even niet het eerste waar je aan denkt! Maar het huishouden gaat gewoon door en samen met de zomer komen er hele andere schoonmaakklussen om de hoek kijken. Van vieze kliko’s tot fruitvliegjes – met onze tips voor de zomerschoonmaak kan je zo snel mogelijk weer van de zomer gaan genieten!

Klus 1: Vieze kliko’s schoonmaken

Dit is nou echt z’n probleem waar je in de winter niet zoveel last van hebt: vieze kliko’s! Zeker als de kliko’s voor het restafval en gft in de zon staan, kunnen ze flink gaan stinken en ongedierte aantrekken. In de zomer hebben we ook veel meer gft-afval, door onkruid wieden, heggen snoeien en barbecuefeestjes in de tuin. Het is dus belangrijk om je kliko’s regelmatig schoon te maken. Er zijn tegenwoordig bedrijven die bij jou langskomen om dit voor je te doen, maar als je het toch liever zelf aan de slag gaat zijn hier een aantal tips.

Tip 1: Je kunt natuurlijk niet voorkomen dat je afvalbak vies wordt, daar is hij nou eenmaal voor bedoeld. Om beestjes en geurtjes tegen te gaan helpt het wel als je zo min mogelijk nat afval in de bak gooit. Koop zo efficiënt mogelijk in, zodat je zo min mogelijk afval produceert. Heb je bijvoorbeeld een lege yoghurtverpakking? Spoel hem even om zodat alleen de verpakking de afvalbak ingaat en niet de natte yoghurtresten.

Tip 2: Probeer de kliko droog te houden door de bodem van de afvalbak te bedekken met oude kranten, een laagje stro of zaagsel. Er zijn voor deze afvalbakken ook grote vuilniszakken verkrijgbaar. Voor de gft-bak koop je speciale zakken, deze zijn biologisch afbreekbaar.

Tip 3: Gooi lavendel of hedera (klimop) tussen het gft-afval, dit helpt tegen maden. Zijn deze beestjes er al? Gooi er dan kalk of zout op.

Tip 4: Om de kliko schoon te maken leg je de lege bak op de zijkant en verwijder je met een bezem alle restjes uit de bak. Gooi wat allesreiniger of groene zeep en een flinke emmer heet water in de kliko. Schrob de binnenkant met de bezem. Het is handig als je dit op de stoep in de buurt van een put doet, dan kan je de kliko daarin leeggieten. Spoel de kliko na met koud water en laat de deksel openstaan zodat hij kan drogen. De buitenkant van de kliko kan je schoon poetsen met een oude doek en een warm sopje. Gooi er pas afval in als de kliko helemaal droog is.

Kun je jouw tuinslang op heet water aansluiten? Dan gaat dat natuurlijk een stuk sneller!

Zomerschoonmaak

Klus 2: De barbecue schoonmaken

De zomer is weer in volle gang, dus de kans is groot dat jouw barbecue alweer een aantal keer in actie is gekomen. Denk jij er altijd aan om de roosters weer goed schoon te maken? Nee? Probeer dan deze tips eens uit.

Tip 1: Maak het rooster zo snel mogelijk na het barbecueën schoon. Hoe langer je wacht, hoe steviger de grillresten op het rooster vastgeplakt zitten!

Tip 2: Je kunt je natuurlijk rotschrobben met een stevige staalspons of -borstel, maar dat kost een hoop zweet en het zou zelfs kunnen zijn dat je jouw barbecuerooster kapot maakt. (Een chroomlaag kan bijvoorbeeld niet tegen staalsponzen of borstels.) Wrijf in plaats daarvan het rooster in met een halve citroen of halve ui, of laat hem weken in schoonmaakazijn. Het zuur van de citroen, ui of de azijn lost het vet op het barbecuerooster op en daarna kun je de etensresten met een spons of microvezeldoekje verwijderen. Naspoelen met water.

Tip 3: Je kunt het verwijderen van de grillresten ook proberen met een papje van een paar eetlepels baking soda en water of een zure vloeistof, zoals citroensap of azijn. Als je het papje met citroensap of azijn maakt gaat het mengsel eerst heftig bruisen. Daarna kan je het op het rooster aanbrengen en een kwartiertje laten inweken. Ga er vervolgens met een spons overheen. Ook nu even naspoelen met water.

Tip 4: Smeer de roosters voor en na het barbecueën in met een plantaardige olie. Zo zorg je ervoor dat het eten minder snel aankoekt, maar het helpt ook bij het onderhoud: het rooster blijft zo langer roestvrij.

Tip 5: Vergeet ook niet af en toe de bak van de barbecue schoon te maken!

Klus 3: Grasvlekken uit kleding halen

Zomer is ook de tijd waarin we heerlijk in de tuin kunnen werken en hangen, de kinderen buiten voetballen op grasveldjes en we in het park kunnen picknicken. Grote kans dat er iemand met grasvlekken op hun kleding thuiskomt dus! Er zit een stofje in gras, genaamd chlorofyl, dat ervoor zorgt dat het gras groen is. En laat dat nou net ook het stofje zijn dat het zo lastig maakt om grasvlekken te verwijderen. Je krijgt het beste resultaat als je de vlek zo snel mogelijk aanpakt. Daar zijn een paar manieren voor die je kunt uitproberen.

Tip 1: Veeg het vuil zoveel mogelijk weg en geef de vlek een voorbehandeling met een mengsel van één deel witte azijn en twee delen water. Laat het een paar minuten intrekken. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine met gewoon wasmiddel én een schepje zuurstofbleekmiddel. Was hem op een zo hoog mogelijke temperatuur. Controleer daarvoor het waslabel.

Tip 2: In plaats van water en azijn dep je de vlek met pure alcohol. Daarna wassen zoals uitgelegd bij tip 1.

Tip 3: Of behandel de vlek met groene zeep. Daarna wassen zoals uitgelegd bij tip 1.

Handig: dezelfde tips kun je ook op zweetplekken toepassen. En ook dan geldt: niet te lang wachten!

Zomerschoonmaak

Klus 4: De garage of schuur opruimen

Met dat goede weer kunnen de tuinmeubelen, fietsen, de kunstkerstboom, het zomerse speelgoed uit de schuur makkelijk even buiten staan. Het is dus een perfect moment om de schuur eindelijk eens helemaal leeg te halen en aan de slag te gaan!

Tip 1: Gooi wat je niet meer gebruikt weg, of beter nog: doneer het. Dan is deze klus nooit meer nodig, of de volgende keer in ieder geval een stuk sneller klaar!

Tip 2: Veeg de grond van de schuur goed aan en gebruik de bezem ook om spinnenwebben van het plafond te verwijderen. Vergeet de hoekjes niet.

Tip 3: Maak met een sopje en een spons je (kunststof) tuinmeubelen schoon. Er zijn vast nog meer spullen die wel een poetsbeurt kunnen gebruiken. Ze zijn zo weer opgedroogd.

Tip 4: Zet niet lukraak alles weer terug, maar zorg voor organisatie. Leg dus de fietsspullen bij de fietsspullen, het tuingereedschap bij de bloempotten en zakken aarde. Losse spulletjes kun je in plastic bakken opbergen.

Tip 5: Heb je een stapel spullen die weg mogen? Goed bezig! Zorg dat je zo snel mogelijk naar de kringloop of het afvalstraat van jouw stad gaat, anders blijven die spullen in de tuin liggen of gaan ze de schuur weer in.

Klus 5: Het bestrijden van fruitvliegjes

De zomer en het warme weer betekenen ook de terugkeer van allerlei vervelende beestjes. Een van de grootste insectenergernissen in de keuken is misschien wel het fruitvliegje. Fruitvliegjes planten zich enorm snel voort. Een ontpopt fruitvliegje is binnen 12 uur volwassen en een volwassen vrouwtje kan zo’n 400-800 eitjes leggen. Een invasie van fruitvliegjes in je keuken is dus binnen een oogwenk gebeurd. Wat kan je daar aan doen?

Tip 1: Fruitvliegjes houden van rottend fruit. Zorg dus dat je je fruit op tijd op eet en het niet op de fruitschaal oud laat worden. Het meeste fruit kan gelukkig in de koelkast bewaard worden en tijdens het warme zomerweer is koud fruit natuurlijk lekker verfrissend! Begint het fruit overrijp te worden? Maak er dan een smoothie van.

Tip 2: Fruitvliegjes schijnen niet van intense kruidengeur te houden. Je kunt een sterk ruikend kruidenplantje naast het fruit zetten, zoals basilicum of salie. Je kunt ook een schaaltje specerijen proberen, zoals kaneel of kruidnagels. Of leg knoflook in de fruitschaal.

Tip 3: Doe je gft-afval meteen buiten in de kliko en niet in de prullenbak in de keuken.

Tip 4: Maak goed en regelmatig je keuken schoon, maar gebruik geen schoonmaakmiddel met een fruitgeurtje, want daar houden ze van!

Tip 5: Fruitvliegjes schijnen niet van tocht te houden, dus zet als er een windje staat een paar ramen en deuren tegen elkaar open.

Tip 6: Koop een fruitvliegval, of maak er zelf een. Dat is heel makkelijk. Zorg voor een potje of plastic bakje met een deksel. Als je geen passende deksel hebt, kun je het bakje ook afdekken met plastic keukenfolie en een elastiekje. Doe overrijp fruit, fruitsap, honing, water met azijn of wijn in het potje. Prik een gaatje in het deksel of de folie. De inhoud van het bakje trekt de fruitvliegjes aan. Ze kruipen door het gaatje om bij de inhoud te komen, maar kunnen niet meer naar buiten.

Zomerschoonmaak

Klus 6: Groene aanslag op tuintegels verwijderen

Zeker als een deel van jouw tuin in de schaduw ligt, heb je ongetwijfeld last van groene aanslag op je tegels. De groene laag is eigenlijk geen aanslag maar een combinatie van mos en algen die door de schaduw en vocht welig kunnen tieren. Hoe pak je dat aan?

Tip 1: We raden je af om voor het verwijderen van groene aanslag met een hogedrukspuit in de weer te gaan. Ten eerste spuit je daarmee de voegen tussen de tegels volledig weg. Daarnaast tast de harde straal ook nog eens de structuur van je tuintegels aan, waardoor vuil en algen zich juist dieper in de steen kunnen verschansen. Daarnaast houden de mos en algen erg van vochtige omstandigheden en met de vele liters die je met een hogedrukspuit gebruikt creëer je dus de ideale leefomgeving voor ze. De aanslag komt dus dubbel zo erg terug!
Bovendien gaat het schoonspuiten langzaam en verbruik je dus veel water, wat niet heel handig is met die droge zomers van de afgelopen jaren.

Tip 2: Probeer het met een harde bezem en schoonmaakazijn. Verdun de azijn 1 op 1 met warm water. Besproei de aanslag, laat het even inweken en borstel het vervolgens weg.

 

Het huishouden eist altijd onze aandacht, ook in de zomer. Als je het slim aanpakt, kost het je minder tijd en hoef je dezelfde klus minder vaak te doen. Houdt de kliko droog en de beestjes en luchtjes komen minder snel terug. Geef de fruitvliegjes geen reden om naar jouw keuken te komen en je hoeft de strijd niet aan te gaan. Zo heb jij meer tijd om lekker op stap te gaan of in de tuin onder de parasol een boek te lezen.

Wij gaan een koud drankje maken! Wil jij ook wat?