Keukenapparatuur 01

Schoonmaaktips voor blinkend keukenapparatuur

Onze keuken staat tegenwoordig vol met allerhande apparaten die dagelijks gebruikt worden. Zo houd je etens- en drinkwaren koel in de koelkast, pak je iedere ochtend een vers kopje koffie onder het koffiezetapparaat vandaan en zorgt de afwasmachine ervoor dat alle borden en bestek aan het einde van de dag weer lekker schoon zijn. Omdat je deze apparaten veel gebruikt, worden ze ook snel vies. Met de Sorbo tips van deze maand maak je jouw keukenapparatuur binnen een handomdraai blinkend schoon!

Keukenapparatuur 02

Koffiezetapparaat

De dag start voor de meeste mensen met een lekker bakje koffie. Om de smaak van de koffie goed te houden is het belangrijk dat je het koffiezetapparaat met regelmaat schoonmaakt en ontkalkt. Begin met het leeghalen van de machine en spoel de losse onderdelen schoon met warm water om eventuele koffierestjes te verwijderen. Nu kun je verder met het ontkalken van het apparaat! Let op: neem altijd even de gebruiksaanwijzing van jouw koffieapparaat door voordat je begint. Bij filterkoffiezetapparaten kun je bijvoorbeeld schoonmaakazijn gebruiken, maar bij een koffiepadmachine is citroenzuur weer meer geschikt. Hieronder lees je hoe je jouw koffieapparaat kunt ontkalken met azijn en citroenzuur.

Ontkalken met azijn: meng een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water. Schenk het water in je koffiezetapparaat en laat deze doorlopen zoals je bij het zetten van koffie ook zou doen. Door het zure azijn lossen kalkdeeltjes snel op. Let op: je kunt niet bij alle apparaten azijn gebruiken voor het

Ontkalken met citroenzuur: meng dan twee eetlepels citroenzuur met een liter warm water en laat dit door het apparaat lopen.

Haal na het ontkalken ook nog even een doekje over de buitenkant en je koffiezetapparaat is weer klaar om je van een vers kopje koffie te voorzien!

Waterkoker

Net als het koffiezetapparaat moet je ook de waterkoker regelmatig ontkalken. Door de hardheid van het kraanwater kan er ongemerkt steeds meer kalkaanslag ontstaan en dit wil je natuurlijk niet terug proeven in je thee! Je kunt het apparaat ontkalken door 3 deciliter azijn in de waterkoker aan de kook te brengen. Spoel de koker daarna goed om met water, zodat de azijnsmaak niet achterblijft. Haal nog even een doekje over de buitenkant van de waterkoker en je geniet weer van heerlijke kopjes thee!

Keukenapparatuur 03

Afzuigkap en -filters schoonmaken

De afzuigkap is onze held in de keuken! Hij voorkomt dat er na het koken geen nare luchtjes blijven hangen. Het vet dat de afzuigkap afzuigt, blijft alleen wel in het rooster hangen. Om brand te voorkomen en ervoor te zorgen dat hij goed blijft werken, is het van belang dat je de afzuigkap met regelmaat schoonmaakt. Vettige aanslag op de afzuigkap zelf kun je verwijderen met een mengsel van ammoniak en water. Poets hem daarna nog wel even goed na met water. Ook kun je de afzuigkap met een speciale staalreiniger schoonmaken.

Het rooster van de afzuigkap verdient speciale aandacht, omdat deze het meeste in aanraking komt met vet. Heb je het rooster al een tijdje niet meer schoongemaakt? Dan kun je hem het beste even een tijdje laten weken in een bak met water en een vaatwastablet of ontvetter. Daarna krijg je hem namelijk makkelijker schoon. Geef jouw filters eens in de 1 á 2 maanden zo’n poetsbeurt en jouw afzuigkap kan er weer tegenaan!

Gasfornuis en oven

Het gasfornuis en de oven gebruik je dagelijks en ze komen dan ook vaak in contact met vet en etensresten. Maak deze apparaten met regelmaat schoon, zodat je geen last krijgt van vieze aanslag en aangekoekte etensresten. Hardnekkig vet op de bakplaat kun je verwijderen door hem te besprenkelen met ammoniak. Stop de bakplaat in een dichtgeknoopte zak en laat hem een nachtje buiten staan. De volgende dag kun je de bakplaat moeiteloos schoonmaken en ziet hij er weer als nieuw uit! Maak de buitenkant van de oven en het gasfornuis schoon met een vochtig doekje met allesreiniger. Als je dit wekelijks doet, geniet je van een hygiënische oven en gasfornuis!

Keukenapparatuur 04

Vaatwasser

De vaatwasser maakt jouw vaat elke dag weer netjes schoon, maar zelf verdient hij ook met regelmaat een schoonmaakbeurt. Zo blijft hij er netjes uitzien en kan hij zijn werk goed blijven doen. Etensresten blijven achter in het filter. Haal deze dus regelmatig even uit de vaatwasser en spoel hem af. Controleer of de spoelarmen niet verstopt zitten en haal een vochtig doekje over de hele binnenkant van de afwasmachine. Zo is hij weer fris en schoon! Voeg daarna een bakje citroensap of schoonmaakazijn toe aan een normale afwasbeurt om de vaatwasser schoon te houden. Wil je echt grondig te werk gaan? Voeg dan één theelepel baking soda toe aan het zeepbakje en laat de afwasmachine – zonder vaat erin - draaien op een intensief programma. Door deze stappen te volgen geniet je niet alleen van een schone vaat, maar ook van een schone vaatwasmachine!

Broodrooster

Echt lekker geroosterd brood komt uit een schone broodrooster. Schud de rooster na gebruik even goed uit, zodat er geen kruimels meer in zitten. Vaak heeft de broodrooster een speciaal uitschuifbaar plankje waar de kruimels in opgevangen worden, zodat je deze nog makkelijker kunt schoonmaken. Nog even snel een licht vochtige microvezeldoek over de buitenkant en de broodrooster is klaar voor het volgende ontbijt!

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw keukenapparatuur gezien mag worden. Heb je de smaak te pakken na deze schoonmaaktips? Vergeet dan ook zeker de rest van de keuken niet nog even een sopje te geven! In deze blog geven we je alle tips voor het schoonmaken van de gehele keuken.