Ramen lappen zonder ladder: zo doe je dat!

Het is weer vrijdag de 13e, de dag waarop je het beste zwarte katten en ladders kunt vermijden om extra ongeluk te voorkomen. Maar wat nu als de ramen op de bovenverdieping aan een wasbeurt toe zijn en er geen glazenwasser in de buurt is? Of wanneer je liever veilig met beide voeten op de grond wil blijven staan, maar toch de ramen wilt lappen? Om je op weg te helpen hebben we hieronder tips verzameld voor het streeploos én ladderloos wassen van de ramen.

Benodigdheden
Voor het streeploos, ladderloos wassen van ruiten heb je niet veel nodig. Met een spons of inwasser voor het inzepen, een raamtrekker en een zeem, en een sopje kun je direct aan de slag. En natuurlijk een lange steel, als vervanging van de ladder. Er zijn veel handige stelen in omloop. Korte, niet uitschuifbare stelen zijn handig voor lagere ramen, maar om de ruiten op andere verdiepingen te bereiken is een telescoopsteel het meest efficiënte. Deze uitschuifbare stelen kunnen qua lengte variëren van 2 tot 6 meter, zodat je zelfs de hoogste ramen kan bereiken. Om goed voorbereid aan de slag te gaan, kun je een handige raamwasset kopen. De Sorbo raamwasset bevat de nodige tools en bovendien een telescoopsteel van 4 meter. Ideaal voor het ladderloos ramen lappen.

Een sopje voor het wassen
Voor het goed wassen van de ramen, heb je eigenlijk twee keer een sopje nodig. Voordat je begint aan het echte zeemwerk is het handig om eerst het ergste vuil van de ramen te verwijderen. Schrob alle vogelpoepjes er af en je zult zien dat het zemen gemakkelijker gaat.
Er zijn veel verschillende recepten voor een ramenlapsopje. Je kunt bijvoorbeeld wat afwasmiddel door heet water mengen, of allesreiniger. Een andere manier is een gesneden ui toevoegen aan het water in plaats van een reinigingsmiddel. De gepelde ui zorgt ervoor dat het water in een natuurlijk glansspoelmiddel verandert.
Als het zwaarste vuil is verwijderd, vervang je het vieze water in de emmer met een fris sopje. Nu kun je beginnen met het preciezere werk. De inzemer is eenvoudig op verschillende telescoopstelen vast te klemmen en is dus de ideale vervanging voor sponzen bij het wassen van ramen op grotere hoogten. Dompel de zeem met beide kanten goed in het sopje en strijk overtollig water terug in de emmer. Met de steel kan je met beide voeten veilig op de grond blijven staan terwijl je de ruiten grondig insopt.

Volgende stap: ramen zemen
Om de ramen af te nemen, gebruik je de raamtrekker. Lagere ramen zijn het beste schoon te wissen door banen van links naar rechts te trekken zodat je goed de hoeken mee kan nemen. Op een hoogte werkt dat niet gemakkelijk en kun je beter verticale strepen maken. Laat de banen overlappen om strepen te voorkomen. Zorg dat je over de gehele lengte wist, anders komen er gekke strepen halverwege het raam. Maak ondertussen de raamwisser geregeld schoon met een vochtige zeem, zodat er geen strepen en vuiligheid op het raam komen.

Grootmoeder zei altijd: gebruik een krant!
Nog een tip uit grootmoeders doos: verfrommel een oude krant tot een prop en haal deze over het raam. Je zal zien dat de ruiten nog schoner en streeplozer achterblijven. Deze techniek is alleen gemakkelijk te gebruiken voor de benedenverdieping. Voor de hogere ramen zal je moeten vertrouwen op jouw raamtrekker vaardigheden. Maar net als met andere vaardigheden geldt hier: oefening baart kunst!
Hoge ramen lappen zonder ladder is dus zeker mogelijk. Als je hoogtevrees hebt of om een andere reden je niet veilig voelt op een ladder, kun je toch gemakkelijk de ramen lappen met een telescoopsteel. En zonder ladder heb je ook geen kans dat je er per ongeluk onderdoor loopt!