Huis klaarmaken voor winter 01

Maak jouw huis klaar voor de winter met deze groene tips!

Het is al lekker koud buiten en soms lijk je de winter wel al te kunnen ruiken. Nu de dagen korter en kouder worden, brengen we natuurlijk meer tijd thuis door, heerlijk met stamppotjes en warme chocolademelk. Deze maand is het ideale moment om jouw huis helemaal klaar te maken voor een gezellige winter! Maar dit jaar doen we het even anders, want dit jaar wordt Sorbo groen! Wat kun je nu al doen als je niet in één klap je huis energieneutraal kunt maken? We gaan ons met kleine, duurzame stapjes op de winter voorbereiden, want wat is er leuker dan op een groene manier richting de feestdagen te gaan?

Schoon & groen

Vorige maand heb je alles kunnen lezen over zelfgemaakte, groene schoonmaakmiddelen. Veel schoonmaakmiddelen die je in de winkel koopt, zitten namelijk barstensvol chemicaliën. En deze nare stofjes komen niet alleen in het riool (en vervolgens in de natuur) terecht, maar ze blijven ook nog eens in jouw huis hangen! Nu het kouder wordt en veel huizen heel goed geïsoleerd zijn, blijven veel stoffen en deeltjes langer in huis rondhangen. Wil jij deze winter jouw huis fris maar ook zo veel mogelijk vrij van chemicaliën houden? Dan hebben wij wel wat tips voor je:

  • Vervang zoveel mogelijk schoonmaakmiddelen door duurzamere varianten! Je kunt natuurlijk heel goed zelf middeltjes maken met trucjes uit grootmoeders kast, maar je kunt nu gelukkig ook ‘groenere’ varianten van bekende merken kopen in de supermarkt. Een biologische (of natuur-) supermarkt heeft waarschijnlijk nog meer opties op de planken staan. Loop voor je de grote herfstschoonmaak gaat doen eens al jouw middeltjes af. Welke kun je vervangen door andere varianten, of welke middeltjes gebruik je helemaal niet?
  • Gebruik Sorbo microvezeldoeken! Tja, tuurlijk prijzen we onze eigen producten aan 😉 Maar wist je dat je met microvezeldoeken eigenlijk geen schoonmaakmiddelen nodig hebt? Dankzij de speciale samenstelling trekken ze toch al het vuil en stof aan. En het beste is: in tegenstelling tot wegwerpdoekjes kun je microvezeldoeken keer op keer gebruiken. Je hoeft ze alleen maar mee te wassen in de wasmachine. Zo bespaar je ook nog eens op het afval!
  • Voorkomen is beter dan genezen, vooral voor de schoonmaak! Heb je vaak een verstopte afvoer? Spoel dan eens per week kokend water door het putje om vet en zeepresten weg te spoelen. Haal na elke douchebeurt je haren uit het putje. Voorkom kalkaanslag op tegels door deze na het douchen schoon te vegen met een wisser, en neem de kranen geregeld af met onze RVS-doek, zodat ze blijven glimmen. Door elke week of dag een paar minuten aan dit soort klusjes te besteden, kun je de grote schoonmaak langer uitstellen! Meer badkamertips vind je in onze Badkamer-blog. Of check onze Ultieme Schoonmaakgids voor meer handige schoonmaak-hacks.
  • Lucht elke dag, hoe koud het ook is. Niet alleen restjes van schoonmaakmiddelen blijven hangen, onze geïsoleerde huizen houden ook andere deeltjes en geurtjes goed vast. Zet elke ochtend de ramen even open om goed door te luchten: vooral als je veel tijd thuis doorbrengt, is het lekker om een fris huis te hebben. Sla voor extra frisheid ook meteen even de bedden open. Ook voor je gezondheid is het goed om even wat frisse lucht binnen te krijgen, en van een klein beetje kou op zijn tijd voel je je een echte Scandinaviër. Wel zo hygge 😉
Huis klaarmaken voor winter 02

Hygge? Wat is dat? Of: een gezellige, groene inrichting voor de winter

Hygge is een Deens woord dat net als het Nederlandse woord ‘gezelligheid’ moeilijk te vertalen is. Maar het komt eigenlijk op hetzelfde neer! Want hygge staat voor een knusse sfeer in huis, gezellig met vrienden of familie, of met een dekentje op de bank. Het staat voor lekker eten en een gezellig, warm interieur. Die Denen weten wel hoe je een koude winter door komt, want ondanks het barre Deense weer, was het in 2016 het gelukkigste land ter wereld. Misschien is hygge dan wel het recept voor een succeswinter.

We hebben al eerder wat hygge-tips voor een gezellig interieur gegeven, maar het leuke aan hygge is dat je dit ook helemaal ‘green’ en duurzaam kan doen. Hygge is namelijk een minimalistische levensvisie: met zo min mogelijk spullen een zo gezellig mogelijk thuis creëren. Voor een hygge interieur hoef je niet dagenlang te shoppen. Bijvoorbeeld: natuurlijke materialen passen erg goed in dit interieur: neem bij je volgende boswandeling wat dennenappels mee voor in de kerstboom, of maak een mooi kerststukje met takken of bladeren uit de tuin.

Maar ook als je niet dol bent op natuurlijke materialen, kun je het decluttering onderdeel van de hygge manier van leven goed toepassen in je interieur. Bekijk al je decoratie op kasten en tafels eens goed: wil je dit echt allemaal overal laten staan? Of zet ze eens op een andere plek, want dit geeft vaak al een heel ander effect. Je ziet ze ineens weer écht staan! Ook het verplaatsen van een lamp geeft al een totaal andere sfeer aan de kamer. En het grote voordeel van minder spulletjes is dat je ook een stuk minder hoeft schoon te maken 😉

Planten geven je woonkamer direct bakken sfeer. Deze groene vriendjes zorgen er natuurlijk voor dat de lucht in de woonkamer heerlijk fris en zuurstofrijk blijft. Maar het is ook heel gezellig om een beetje groen en natuur in huis te hebben, vooral als de tuin er al helemaal winters uit ziet! Planten brengen letterlijk leven in huis.

Een ander belangrijk onderdeel van hygge is knusheid en warmte. Met een gezellige dekentje op de bank, of een heerlijk schapenvelletje om in weg te zakken met een goed boek… Met al deze fijne dekentjes, knusse kleden en comfortabele vesten hoef je de verwarming niet eens zo hoog te zetten! En dat is natuurlijk weer veel beter voor het milieu.

En voor een lekkere geur in huis: vermijd de chemische luchtverfrissers en maak zelf een lekker luchtje. Kook bijvoorbeeld wat kaneel, kruidnagel of andere kruiden waar je dol op bent voor een echte hygge geur in huis. Of maak natuurlijk wat lekkere glühwein, om zelf ook warm te worden! Vers gebakken brood of koekjes doen het ook altijd erg goed.

 

Duurzaam leven betekent niet per se dat je gelijk enorme stappen hoeft te zetten. Je hoeft niet meteen je hele dak vol te leggen met zonnepanelen en voor zero waste te gaan. Dat is voor veel mensen helemaal niet haalbaar. Maar wat doe je dan? Gelukkig is elk duurzaam stapje is al een stap richting een mooiere wereld. Wij hopen dat je met deze eco friendly tips een mooie, ‘groene’ winter in gaat!