Handigheidjes 01

Huishoudelijke handigheidjes: tips voor een snelle schoonmaak

We denken vaak dat schoonmaken een klus is die veel tijd en moeite kost. Omdat we er daardoor te lang tegenaan hikken, komt het er soms niet eens van en dat is nergens voor nodig! In vorige blogs vertelden we je al alles over het aanleren van gewoontes die je helpen efficiënter schoon te maken en hoe je de voorjaarsschoonmaak het beste aanpakt. Deze maand geven we je kleine handigheidjes die het schoonmaken nog net wat extra makkelijker maken. Nog even en je gaat als een speer door het huishouden!

De Queeste voor een Schoon Huis: schoonmaken voor kinderen

En voor degenen die momenteel thuiszitten met kinderen die teveel energie hebben: laat ze meehelpen met het schoonmaken! Je kunt het schoonmaken van het huis indelen als een game: elke ruimte heeft een bepaalde vijand die door de held overwonnen moet worden. En de held, dat is natuurlijk jouw kind. En als de Schoonmaakridder goed heeft meegeholpen en het kwaad is overwonnen, beloon je hem met ‘buit’, zoals lekkere snoepjes!

Klaar? Trek je harnas aan en laat de Queeste voor een Schoon Huis maar beginnen!

Ruimte 1: De Woonkamer

De woonkamer is de belangrijkste kamer van het huis, het ‘hart’ waar iedereen aan het einde van de dag samen komt om lekker tot rust te komen, te genieten van elkaars gezelschap of om lekker even tv te kijken. Het is vaak ook de kamer waar je gasten ontvangt of feestjes houdt. Daarom is het belangrijk dat de woonkamer rust en reinheid uitstraalt, zodat iedereen weer genoeg energie kan opladen voor de volgende dag!

De grootste vijand in de woonkamer is stof. In de woonkamer staan hoge kasten, lage kasten, kasten met veel open opbergruimte, banken en stoelen op poten en andere plekken waar zich veel stof op of onder kan verzamelen. De grootste uitdaging is dus ervoor te zorgen dat dit stof verdwijnt!

 

Lampenkappen stoffen

Gereedschap: Kleefroller

Harde lampenkappen van metaal of glas zijn makkelijk schoon te maken met een stofdoek of plumeau, maar wat doe je met het stof op een stoffen lampenkap? Gebruik hiervoor een kleefroller: net als bij kleding neemt de roller ook al het stof en vuil van de kap mee.

Stof op moeilijke plekken

Gereedschap: Sorbo Premium-plumeau

Stof heeft er een handje van om altijd op vervelende en moeilijk bereikbare plekken te gaan zitten, zoals bovenop kasten, onder stoelen en banken en achter de radiator. Schaf een plumeau met een lange steel aan, die je gebruikt om af en toe een paar minuten tussen de bedrijven door te stoffen. Het voordeel van de Premium-plumeau is dat de kop is gemaakt van microvezels die het stof niet verplaatsen, maar juist naar zich toe trekken. Bovendien is de Premium-steel uitschuifbaar, zodat je ook geen trapjes meer nodig hebt. Makkelijk, snel én veilig! Gebruik de plumeau niet alleen voor de kasten, maar ook onder stoelen en banken.

Kindertip:

Laat jouw kind de plumeau als een zwaard gebruiken om de monsters onder stoelen en banken te bevechten, terwijl jij de kleine stofmonstertjes op lampenkappen met je kleefroller te lijf gaat.

Handigheidjes 02

Ruimte 2: De Keuken

De keuken: een domein van aangekoekte etensresten en vetvlekken op muren, gasfornuis en servies. Voor een ruimte waar je het eten in klaar maakt is de keuken soms een vieze bedoeling en blijkt deze voor velen lastig om schoon te houden. De grootste vijand is hier natuurlijk de rommel die ontstaat door het klaarmaken en nuttigen van het eten, maar ook vieze apparatuur en schoonmaakhulpjes.

 

Doe vaak de afwas

Gereedschap: Sorbo Quick & Easy

Hoe groter de afwas, hoe groter je weerstand. Doe na elke maaltijd de afwas, hoe klein deze ook is. Gebruik voor de kleine afwas de Sorbo Quick & Easy: deze handzame afwasborstel kan je vullen met afwasmiddel, zodat niet met de fles staat te rommelen en je nog sneller klaar bent. Zet de Quick & Easy ergens binnen handbereik, zodat iedereen meteen zijn afwas kan doen.

Kindertip:

Is jouw kind oud genoeg om mee te kunnen helpen met de afwas? Laat ze jou dan bijstaan bij het overwinnen van de Bergen des Afwas. Bewapen hem met de Doek van Verdwijnwater en zeg hem dat de schone afwas goed opgeborgen moet worden, zodat Schurkachtige Schelmen hun dievenhanden niet er niet op kunnen krijgen.

Magnetron schoonmaken

Gereedschap: bakje water, schoonmaakazijn, Sorbonette

Aangekoekte etensresten in de magnetron? Verwarm een magnetronbakje met gelijke delen water en schoonmaakazijn in de magnetron. Het mengsel gaat stomen en zal het vet en de etensresten los weken. Daarna even afnemen met een Sorbonette en de magnetron is weer als nieuw.

Schuursponzen en schoonmaakdoekjes desinfecteren

Gereedschap: bakje water, magnetron

Het is belangrijk om regelmatig je sponsjes en schoonmaakdoekjes te wassen of te vervangen, want die zijn een verzamelplaats van bacteriën en de oorzaak van menig voedselvergiftiging. Nog een magnetrontruc: Leg de spons of het doekjein de magnetron en zet deze twee tot vier minuten op minimaal 800 Watt aan. Bij twee minuten leggen de meeste bacteriën het loodje, maar met vier minuten is de spons of het doekje zeker weer steriel! Wel is het heel belangrijk dat je de spons of het doekje nat maakt. Anders kan hij in de brand schieten.

Vaatwasser als wasmachine

Gereedschap: Sorbo Switch, Sorbo Smartbrush

Wist je dat je sommige schoonmaakspullen ook gewoon mee kan wassen in de vaatwasser? Dat kan bijvoorbeeld met de Sorbo Switch, zodat je altijd een schone vaatdoek bij de hand hebt. De Smartbrush is nog zo’n tool die je op die manier regelmatig kan schoonmaken. Wel zo hygiënisch. Kijk goed op de verpakking van jouw schoonmaakhulpjes of er misschien nog meer dingen zijn die je met de vaat mee kan wassen.

Kindertip:

Is de keuken helemaal schoon en hebben jouw kinderen goed meegeholpen? Dan hebben ze wel een lekkere beloning verdiend! Ga samen koekjes of pannenkoeken bakken! (en laat ze daarna natuurlijk meehelpen met de afwas 😉)

Handigheidjes 03

Ruimte 3: De badkamer

De badkamer is de ruimte waar we schoon uit willen stappen, maar we tijdens de wekelijkse schoonmaak vaak per ongeluk expres over het hoofd zien, omdat we het een vervelend klusje vinden. De badkamer lijkt wel een magneet voor stof, make-up en tandpasta resten verspreiden zich razendsnel en dan die shampooresten in de douchehoek…

 

Douchehoek schoonmaken

Gereedschap: Schrobborstel, allesreiniger

Gebruik je haarconditioner tijdens het douchen? Gebruik de tijd die de conditioner nodig heeft om in te trekken om de douchehoek even snel een beurt te geven. Zet een flesje allesreiniger en een schrobborstel in de buurt, zodat je tijdens het douchen meteen korte metten kan maken met vieze vlekken.

Wastafel schoonmaken

Gereedschap: Vochtige wegwerpdoekjes

Een wasbak trekt veel stof en vuil zoals make-up en tandpastaresten aan. Leg een verpakking vochtige wegwerpdoekjes in de badkamer om deze vlekken meteen te kunnen verwijderen.

Kindertip:

Laat de kinderen meehelpen met het oppoetsen van wastafels en kranen door te doen alsof er een Wensgeest in zit. Als ze alles goed hebben opgepoetst, mogen ze drie snoepwensen bij de geest doen!

Spiegels stoomvrij houden

Gereedschap: Scheerschuim

Vind je het ook altijd zo vervelend als de spiegel beslaat als je gedoucht hebt? Smeer de spiegel in met scheerschuim en veeg dit er met een keukenpapiertje weer goed af. Er blijft een klein laagje achter dat er voor zorgt dat je hier twee á drie weken geen last meer van hebt.

Glazen wanden en ramen schoonmaken

Gereedschap: microvezeldoek, spuitfles met schoonmaakazijn, alcohol en water

Maak een mengsel van een deel schoonmaakazijn, een half deel ontsmettingsalcohol (van minstens 70%) en twee delen water en spray dit op het glazen oppervlak. Even oppoetsen met een microvezeldoek en tada! Streeploze wanden!

Meer tips voor de badkamer lees je in onze badkamerblog.

Sidequests

 

Werk van groot naar klein

Gereedschap: Dozen, veel dozen

Wil je de zolder opruimen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Werk dan van groot naar klein en doe het in stappen. De klus hoeft niet in één dag geklaard. Door eerst de grote spullen uit te zoeken en weg te doen, komt er al meer ruimte vrij, op zowel je zolder als in je hoofd, omdat het rustiger oogt. Eindig met het uitzoeken van dozen. Deze spullen zitten namelijk al in dozen en zijn niet meteen een doorn in het oog. En hoe minder spullen, hoe minder zorgen!

Kindertip:

Kinderen zijn dol op hun speelgoed, en vooral op het uitstallen van AL hun speelgoed. Geef ze daarom een kleine queeste voor het slapengaan: als rommelbestrijder ervoor zorgen dat voor het slapen al het speelgoed weer keurig opgeruimd is, dan lees je een spannend verhaaltje voor!

Loop nooit een kamer uit zonder iets mee te nemen

Neem je wel eens kopjes mee naar de slaapkamer, of heb je geregeld een berg schone was liggen? Door elke keer dat je opstaat en een kamer uitloopt iets mee te nemen om naar de goede plek te brengen, voorkom je een grote berg rommel en raak je ook nooit wat kwijt.

Kindertip:

Laat de kinderen helpen met het ophalen en opruimen van de was! Versier de wasmand als een strijdwagen en laat de kinderen erin zitten om de Queeste te starten. Op het start-teken mogen ze alle vieze kleding uit hun kamers verzamelen en in de wasmand gooien. Voor het opbergen van de was doe je hetzelfde: leg de schone kleding in de wasmand en geef de kinderen de opdracht om hun kleding zo snel mogelijk op te ruimen, voordat de Draak de kleren jat! Natuurlijk zou het de queeste helemaal afmaken als jouw partner zich als draak verkleedt.😊

Sponzen tegen wortelrot

Ben je de trotse eigenaar van planten in potten, maar heb je wel eens last van wortelrot? Gebruik oude sponzen om de binnenkant van de potbodem te bedekken en doe daar de aarde overheen. De sponzen zuigen het teveel aan water op en houden dit vast, zodat de aarde vochtig blijft. Bovendien zorgt het ervoor dat het water niet meteen uit de pot loopt.

Kindertip:

Maak een dansroutine van het schoonvegen van de tuin! Leer jouw kinderen een aantal leuke dansmoves met de bezem, zet een muziekje op en laat ze op de maat van de muziek het pad en het terras vegen! Dit trucje werkt ook erg goed binnenshuis en geeft ze meteen wat extra beweging.

 

We hopen dat deze schoonmaakhandigheidjes de klusjes niet alleen gemakkelijker maken, maar ook nog eens een stuk leuker. Door van het schoonmaken een spelletje te maken, kun je het ook nog eens heel leuk maken voor kinderen! Stof de harnassen en de drakenoutfits maar af 😉 en succes met schoonmaken!