Hoe maak ik zelf milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen?

Het aanbod aan verschillende schoonmaakmiddelen is groot. Je kunt met een aantal basis ingrediënten heel gemakkelijk zelf schoonmaakmiddelen maken. Jouw zelfgemaakte schoonmaakmiddelen zijn milieuvriendelijk én ze reinigen goed!

 

Benodigdheden

  • Een plantenspuit
  • Zuiveringszout (baking soda)
  • Soda
  • Schoonmaakazijn
  • Marseillezeep
  • Eventueel: etherische olie in de geur die jij lekker vindt
  • En natuurlijk een doek, toiletborstel of andere Sorbo hulpmiddelen voor in huis!

 

Wat gebruik je waarvoor?

Toilet schoonmaken
Gebruik een bekertje zuiveringszout en een bekertje schoonmaakazijn voor het schoonmaken van het toilet. Zuiveringszout –of baking soda- bindt zuren, neutraliseert luchtjes en heeft een schurende werking. Het mengsel bruist en doet zijn werking in de toiletpot. Laat het tien minuten intrekken en borstel dan langs de randen. Tip: gebruik hierbij de Quick & Easy wc-borstel, want door het reservoir in de borstel kun je het schoonmaakmiddel goed doseren. Het toilet is zo binnen een handomdraai blinkend schoon!

Oven ontvetten
Voor het maken van een ontvetmiddel heb je onder andere Marseillezeep nodig. Marseillezeep is een emulgator, die stoffen met elkaar mengt. Als vetten met de stof gemengd worden, kunnen ze gemakkelijk weggespoeld worden.
Rasp de Marseillezeep en los dit op in kokend water. Meng vervolgens twee eetlepels baking soda door de opgeloste zeep en voeg eventueel wat etherische olie in een fijne geur toe. Giet dit in een plantenspuit en je hebt een ontvet- en schuurmiddel gemaakt om de oven goed te kunnen reinigen!

Ramen wassen
Voor het wassen van de ramen kun je het beste Marseillezeep, schoonmaakazijn en eventueel wat druppels etherische olie in een geur naar keuze gebruiken.
Rasp de Marseillezeep en los dit op in kokend water. Voeg aan de opgeloste Marseillezeep azijn en wat druppels etherische olie in een geur naar keuze toe. Giet dit geheel in de plantenspuit en schudt deze voor je begint met het zemen van de ramen. Voor het zemen is de natuurzeem van Sorbo erg geschikt: deze is dankzij het schapenleer extra zacht, krast niet op de ramen en neemt zeer veel vocht op.

Ontkalken
Voor het ontkalken van oppervlakken is alleen schoonmaakazijn voldoende. Schoonmaakzijn verwijdert kalk, roest, urineresten en ook geurtjes. Daarnaast doodt het bacteriën en voorkomt het schimmels. Giet bijvoorbeeld wat schoonmaakazijn in de waterkoker en zet deze aan. De kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Ontstoppen
Soda is een erg geschikt middel om afvoerputjes te ontstoppen. Of het nu gaat om het afvoerputje in de keuken of het putje in de douche of het bad, een beetje soda met heet water erop doet wonderen. (Schoonmaak)soda reinigt, ontvet en is daarmee een goede vervanger voor chloor.

Allesreiniger
Een allesreiniger is eenvoudig te maken door een plantenspuit te vullen met 50% water en 50% schoonmaakazijn. Je kunt de allesreiniger in combinatie met een Sorbo doekje gebruiken voor het schoonmaken van allerlei oppervlakken, zoals tafels, tegeltjes en kastjes. Zo wordt je huis op een milieuvriendelijke manier blinkend schoon!