Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Hoe maak ik zelf milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen voor een groener huishouden?

Bij Sorbo houden we ervan om regelmatig schoon te maken zodat we in een fris en opgeruimd thuis leven. Maar net als jij zijn we ons ook bewust van de noodzaak milieuvriendelijker te gaan leven. Het gebruik van allerlei heftige schoonmaakmiddelen past daar niet meer bij. Reguliere schoonmaakmiddelen bevatten namelijk allerlei chemische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het binnenklimaat van jouw huis, voor jou én voor het milieu. Gelukkig is het best makkelijk om van een paar eenvoudige en makkelijk verkrijgbare ingrediënten zelf schoonmaakmiddelen te maken. We gaan dus duurzaam doe-het-zelven!

Wat heb je nodig om je eigen groene schoonmaakmiddelen te maken?

 • Lege spuitfles (of plantenspuit), schone bakjes of flessen om de reinigers in te bewaren.
 • Baking soda
 • Schoonmaakazijn (Citroen is bij sommige klussen ook een optie, die ook nog eens lekker ruikt, maar we denken niet dat jij staat te springen om voor elke poetsbeurt citroenen uit te persen. Vandaar azijn!)
 • Marseillezeep, of een andere zeep op basis van olijfolie
 • Een etherische olie in jouw favoriete geur (optioneel)
 • Trechter
 • En natuurlijk doekjes, sponzen, toiletborstel of andere Sorbo-hulpmiddelen voor in huis!

Maar eerst: Wat is baking soda nou eigenlijk?

Baking soda is een nogal veelzijdig goedje. Ten eerste staat het bekend onder allerlei verschillende namen: natriumwaterstofcarbonaat, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda, baking soda en zuiveringszout. Allemaal hetzelfde spul. Het wordt ook op talloze manieren toegepast. Het zit bijvoorbeeld in bakpoeder als rijsmiddel (als vervanging van gist). Ook zit het in het poeder in brandblusapparaten en als zuiveringszout is het een ingrediënt van tabletten tegen brandend maagzuur. Maar het belangrijkste voor ons is natuurlijk dat het ook tijdens het schoonmaken gebruikt wordt als poets- en schuurmiddel. Heel fijn: het neemt ook onaangename geurtjes op! In deze blog gebruiken we de naam baking soda.

Tips:

 • Het kan zijn dat de baking soda na een tijdje niet meer zo goed werkt. Dat kan je testen! Meng wat azijn met een klein beetje baking soda uit je voorraad. Als het mengsel nog bruist is er niets aan de hand.
 • Zorg dat je de baking soda bewaart in een pot of container die goed afgesloten kan worden.

En wat is het verschil tussen natuur- en schoonmaakazijn?

(Natuur)azijn is een levensmiddel, wat ontstaat door een combinatie van vergisting, en verzuring door de toevoeging van bacteriën. Dit is de azijn die geschikt is voor consumptie. Schoonmaakazijn is synthetisch geproduceerd, veel zuurder dan gewone azijn en kan methanol bevatten. Hoewel je natuurazijn wel kunt gebruiken om schoon te maken, kun je schoonmaakazijn dus absoluut niet consumeren.

Azijn laat vet verdwijnen, is geschikt voor het verwijderen van kalkaanslag en werk goed als ontstoppingsmiddel van bijvoorbeeld je afvoer. Schoonmaakazijn is ook nog eens heel goedkoop. Ideaal dus!

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Doe-het-zelf schoonmaakmiddelen

Het recept van jouw huisgemaakte schoonmaakmiddelen luistert eigenlijk niet zo nauw. Een paar gram meer of minder is geen probleem. De ingrediënten die je gebruikt hangen af van het doel van je schoonmaak. Een voorbeeld: voor het maken van een ontvettend middel heb je onder andere Marseillezeep nodig. Marseillezeep is een emulgator die stoffen met elkaar mengt. Zodra vet op een oppervlakte met jouw schoonmaakmiddel met Marseillezeep gemengd wordt, kan het makkelijk weggespoeld worden. Ben je er klaar voor om aan de slag te gaan? Dan volgen hier een paar recepten voor huisgemaakte schoonmaakmiddelen!

Tip: Als je baking soda met een zuur mengt, zoals azijn, ontleedt de baking soda. Daarbij komt koolzuurgas vrij, dus het mengsel gaat bruisen. Houd daar bij het mengen rekening mee. 😉

Recept voor een ontvettend schuurmiddel

 • 15-20 gram Marseillezeep
 • 1 liter warm water
 • 2 eetlepels baking soda
 • Enkele druppels etherische olie

Rasp de Marseillezeep en los dit op in ongeveer een liter warm water. Meng er vervolgens twee eetlepels baking soda doorheen en eventueel een paar druppels etherische olie. Giet dit in een plantenspuit, eventueel met behulp van een trechter, laat het afkoelen en je hebt een ontvettend schuurmiddel!

Recept voor een gewoon schuurmiddel

Deze is wel heel simpel: Meng een aantal eetlepels baking soda met wat water tot een papje. Schuren maar!

Recept voor een allesreiniger

Deze allesreiniger gebruik je om alle oppervlaktes en aanrechten een opfrisser te geven.

 • Ongeveer 100 ml schoonmaakazijn
 • 2 eetlepels baking soda
 • 10 druppels etherische olie - tea tree
 • 10 druppels etherische olie – eucalyptus

Giet met behulp van de trechter de azijn in een lege spuitfles. Voeg de baking soda toe en wacht tot het mengsel ophoudt met bruisen. Voeg de oliën toe. Eucalyptus en tea tree hebben ontsmettende en schimmelwerende eigenschappen en ruiken ook nog eens lekker. Vul de rest van de fles aan met water. Schudden voor gebruik!

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Schoonmaaktips

Je kunt deze zelfgemaakte middelen overal toepassen, maar natuurlijk geven we je een aantal tips!

Het toilet schoonmaken

Giet twee gelijke delen baking soda en azijn in de toiletpot. Een kopje van beiden is genoeg. Je zult zien dat er een chemische reactie in de pot ontstaat: het gaat gezellig bruisen. Laat het een tijdje zijn ding doen en haal daarna een borstel langs de randen, door de pot en het begin van de afvoer. Voor de buitenkant van de toilet en de zitting gebruik je jouw zelfgemaakte allesreiniger.

Oven ontvetten

Gebruik hiervoor je jouw zelfgemaakte, ontvettende schuurmiddel met Marseillezeep.

De ramen wassen

Strepen op de ramen! Heb je net al de moeite gedaan om je ramen schoon te maken, ziet het er nog niet uit: heel irritant. Wist je dat die strepen vaak komen door teveel schoonmaakmiddel in je sopje? Gelukkig kan het ook anders.

Voor het wassen van de ramen kun je het beste een scheut azijn in je emmer water doen. Zijn ze heel vuil? Los dan ook wat geraspte Marseillezeep op in warm water en giet ook dat in je emmer. In het recept voor het ontvettende schuurmiddel zag je al dat 15-20 gram zeep per liter water genoeg is.

Nadrogen doe je met een zeem van Sorbo. Wedden dat je geen strepen meer hebt?

Ontkalken

Voor het ontkalken van oppervlakken is schoonmaakazijn voldoende. Giet bijvoorbeeld wat schoonmaakazijn in de waterkoker en laat dit een paar uur staan. Spoel de waterkoker goed uit voor je hem weer gaat gebruiken. Misschien verdwijnen de klakresten niet in een keer. Week dan nog een keer voor een schoon resultaat!

Ontstoppen

Baking soda is heel geschikt voor het ontstoppen van afvoeren. Of het nu gaat om het afvoerputje in de keuken, in de douche of het bad; een beetje soda en een scheutje azijn doen wonderen. Een goede vervanger voor chloor of andere zwaar chemische ontstoppingsmiddelen!

De kosten van zelfgemaakte schoonmaakmiddelen

Een rondje langs de bekendste supermarkten levert gemiddeld de volgende prijzen op:

 • Schoonmaakazijn: €0,47 per liter
 • Baking soda: €1,70 per 500 gram

Een kleine zoektocht naar de kosten van etherische oliën levert prijzen tussen de €5,00 en €12,00 euro op voor een flesje van 10 ml. Die prijs hangt erg af van de door jou gewenste geur. Dat lijkt duur, maar omdat je steeds maar een paar druppels gebruikt, doe je er wel heel lang mee.

Goedkoper, gezonder en gemakkelijk

Baking soda en schoonmaakazijn zijn bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Voor het maken van je eigen schoonmaakmiddelen heb je er ook niet veel van nodig. Zoals de Engelsen zeggen: a little goes a long way! Je zult dus op den duur goedkoper uit zijn. En hoewel er tegenwoordig meerdere merken hun reinigers ‘eco’ noemen, is er nog heel wat onduidelijkheid over in hoe verre die claim gerechtvaardigd is. Met het maken van je eigen middelen omzeil je die vraag helemaal! Het is natuurlijk een fijn idee dat je minder (of geen) chemische rotzooi meer het riool instuurt, maar je ontlast ook het binnenklimaat van jouw thuis en dus jouw gezondheid. Denk maar eens aan die heftige geur van sommige zware reinigers.

Doe-het-zelven in het huishouden: Fijn voor je portemonnee, de aarde, en jouw gezondheid!