Keuken schoonmaken 01

Hoe maak ik mijn keuken snel en gemakkelijk schoon?

De keuken is misschien wel de belangrijkste ruimte van het huis, vooral met de feestdagen! Want waar maak je anders die heerlijke kerstmaaltijden klaar? Maar omdat er zoveel gebeurt in de keuken, wordt deze ook wel snel vies. Wil je jouw keuken schoonmaken voor de feestdagen, maar heb je niet veel tijd? Niet getreurd: wij vertellen jou hoe je de keuken snel en gemakkelijk schoon maakt!

Stap 1: Maak ruim baan voor de schoonmaak!

De snelle schoonmaak begint heel simpel: verzamel alle losse spullen die niet in de keuken horen. Pak een doos of mand en pak alles in wat eigenlijk niet in de keuken thuishoort. En ja, we zeggen verzamelen, niet opruimen! Vandaag focussen we ons even helemaal op de keuken, de spullen opruimen komt later wel. De keukenspulletjes kun je dus wel opbergen. Doe een laatste afwas of ruim de vaatwasser uit om het laatste servies ook terug op zijn plek te zetten. Zo staan de borden en kopjes later niet in de weg.

Stap 2: Weg met het stof!

Begin de echte schoonmaak met een flinke stofbeurt. Stof wordt vies en plakkerig als het nat wordt, dus het is handig om dit eerst aan de kant te hebben. En zoals schoonmaakregel nummer 1 luidt: begin bovenaan en werk naar beneden. Zo kom je het neerdwarrelende stof niet telkens opnieuw tegen. Neem nu ook de bovenkant van de keukenkastjes af, met bijvoorbeeld een plumeau. Meer stoftips vindt je in onze stof-blog.

Stap 3: Maak de kleine apparaten schoon

Het aanrecht staat vaak vol met allerlei spullen, van kleine apparaten tot messenblokken en ander keukengerei. Voordat we het aanrecht zelf schoonmaken, gaan we eerst alles spullen op het aanrecht onder handen nemen. Begin met de binnenkant van de kleine apparaten. Klop alle kruimels uit het broodrooster en ontkalk de waterkokers en koffiezetapparaten met schoonmaakazijn.

Verwarm de magnetron met een bakje water en schoonmaakazijn. De loskomende stoom weekt al het vet en etensresten los, zodat je ze daarna gemakkelijk kan afnemen met een Sorbonette. Neem daarna de buitenkant van de apparaten af met een licht vochtige microvezeldoek. En onthoud: hou het simpel, want vandaag maken we de hele keuken schoon. Plan een grondige schoonmaak van de apparaten later in. Meer schoonmaakhacks kun je hier vinden.

Stap 4: Aan de slag met het aanrecht!

Neem nu de andere spullen op het aanrecht af met een microvezeldoek. Was rekken even af en neem ook alle losse kruidenpotjes even af. Denk ook meteen na of je alles wel op het aanrecht wil laten staan. Hoe meer spullen je in kastjes op kunt bergen, hoe minder je de volgende keer hoeft te stoffen. 😉

Nu kun je eindelijk aan de slag met het aanrecht zelf! Pak het aanrecht in gedeeltes aan: haal de spullen eraf en neem het aanrecht af met een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor jouw aanrecht. Neem alle hoekjes en kiertjes ook mee en verwijder kruimels met bijvoorbeeld een oud pasje. Boen het aanrecht en zet de spullen weer terug. Ga zo het gehele aanrecht af, totdat hij weer spic en span is!

Keuken schoonmaken 02

Stap 5: Maak het fornuis en de oven schoon

Tijd voor het fornuis en de oven! Ga ook hier niet te ver: maak eerst de buitenkant goed schoon. Een grondige schoonmaak kan wel even wachten tot je wat meer tijd hebt. Maak het gasfornuis schoon met een mengsel van heet water en afwasmiddel. Laat de pannendragers weken in kokend water met een scheutje soda. Soda is schadelijk voor aluminium branderdeksels, dus gebruik daar alleen kokend water voor.

Neem de ovendeur af met een warm sopje en vergeet de handvatten niet! Een schone buitenkant geeft meteen al een frisse uitstraling. Wil je toch de binnenkant even meenemen? Gebruik dan een zelfgemaakte ontvetter! Hoe je die maakt, vindt je hier.

Stap 6: Pak de gootsteen aan

Spoel de gootsteen eerst goed af om etensrestjes weg te wassen. Schrob de gootsteen daarna schoon met een sopje van water en zeep. Wil je hem echt grondig wassen? Schrob hem dan nog een keer na met schoonmaakazijn. Poets de kraan en knoppen met een microvezeldoek, zoals de speciale Sorbo RVS-doek, om ze weer te laten blinken!

Stap 7: Geef de koelkast een kleine poetsbeurt

We hebben geen tijd voor een grondige koelkastschoonmaak, maar we kunnen wel even alle plankjes afnemen zodat hij weer fris oogt! Ga plank voor plank af om alle producten weg te gooien die over de datum zijn en alles weer op de juiste plek te zetten. Maak vlekken en kruimels schoon, en neem daarna ook de buitenkant van de koelkast af. Vergeet het handvat niet!

Stap 8: Neem de prullenbak af

De prullenbak wordt snel over het hoofd gezien. Neem toch even de tijd om de binnenkant af te nemen met een vochtige doek en eventuele etensresten en kruimels te verwijderen. Neem ook de buitenkant even af.

Stap 9: Puntje op de i

Nu alles helemaal schoon is, is het tijd om de vloer schoon te maken. Veeg het grove vuil bij elkaar, ook van moeilijk bereikbare plekjes, en gebruik een stofzuiger voor het fijnere vuil. En als allerlaatste geef je de keukenvloer een goeie dweilbeurt. Om het helemaal af te maken, hang je schone keukendoeken op en vervang je sponzen en de afwasborstel voor nieuwe, verse producten! Nu is jouw keuken helemaal klaar voor de kerst!