Gezellig 1

Hoe maak ik mijn huis fris en gezellig na de feestdagen?

Januari: een nieuw jaar, een frisse start. Alle kerstversiering verdwijnt weer naar zolder om plaats te maken voor de gewone gang van zaken. Maar januari is ook donker en koud: we zitten immers middenin de winter! Hoe houd je die gezelligheid van de feestdagen vast?

 

Stap 1: Het opruimen van de kerstspullen

Frisse ramen voor een frisse start

Met kerst wordt er vaak gezellig samen gegourmet, met Oud & Nieuw wordt er natuurlijk veel vuurwerk afgestoken. En wat dacht je van alle gezellige kaarsjes die je aansteekt in December? Al deze dingen kunnen, zonder dat je het in de gaten hebt, voor een flinke aanslag zorgen op de ramen. Niets is zo ideaal om echt fris en fruitig aan het nieuwe jaar te beginnen als schone ramen, en de flinke dosis zonlicht die er dan weer doorheen kan vallen!

Tip: Giet een scheutje azijn in warm water om gemakkelijk vet van de ramen af te krijgen. Ideaal tegen gourmet-ramen!

Laat de lichtjes hangen

De kerstdagen zijn meer dan etentjes en verplichte familiebezoekjes: kerst draait ook om gezelligheid. Naast natuurlijk de kerstboom hang je veel lampjes en lichtjes op om de duisternis te verdrijven. Maar ook na de kerst gaat de winter gewoon door en volgen er nog donkere dagen. Dus waarom laat je niet een paar lampjes hangen, om de gezelligheid vast te houden? Kerstverlichting is vaak wat rustiger en warmer dan gewone lampen, en geven dus gemakkelijk wat extra sfeer aan bijvoorbeeld een leeshoek of eettafel.

Tip: Wil je de lichtjes ergens omheen wikkelen, maar blijven ze niet zitten? Zet ze vast met wat wasknijpers! Gebruik vrolijk gekleurde wasknijpers voor een extra gezellig effect.

Boom weg? Tijd voor meer groen!

Een kerstboom geeft automatisch een echt kerstgevoel wanneer deze eindelijk opgetuigd in de kamer staat. Maar na de kerst gaat de boom weer naar zolder of naar de vuilnisbelt, en blijft er een grote lege plek over in huis. Wil je toch een beetje het kerstgevoel vasthouden, maar tegelijkertijd fris het nieuwe jaar in gaan? Vervang de kerstboom dan door een mooie kamerplant. Je hebt dan iets levends en gezelligs in huis. Bovendien zijn planten uitstekende luchtzuiveraars, ideaal wanneer je in de winter de ramen vaker dicht hebt zitten en dus minder vaak kan doorluchten.

Tip: Planten met grote bladeren kunnen op den duur een beetje stoffig worden. Om het stof te verwijderen, gebruik je een zachte spons met wat water. Zo worden jouw planten weer fris! Let hierbij wel op het type plant: cactussen en vetplanten worden liever niet nat.

Pak die zolder aan

De zolder: een vaak vergeten rommelhok waar je meestal alleen komt om de kerstspullen te pakken en weer weg te zetten. En telkens als je de zoldertrap beklimt, bedenk je je dat je de zolder toch echt eens moet opruimen.

Tip: Neem een stel microvezeldoeken mee. Doordat spullen vaak lang onaangeroerd blijven staan op een zolder, verzamelt er zich al snel een laag stof op. Met een droge microvezeldoek kun je dit stof gemakkelijk verwijderen zonder dat het door de ruimte heen dwarrelt en vervolgens ergens anders neerdaalt.

Voordat je begint aan het daadwerkelijke opruimen, maak je een aantal stapels: een houd-stapel, een weggeef-stapel, een weggooi-stapel en een twijfel-stapel. Ga vervolgens doos voor doos aan de slag, zodat je niet overweldigd wordt door een enorme stapel spullen, en ondertussen ook alvast wat weg kan brengen. Schaf een aantal opbergboxen aan voor eventuele losse spullen die je tegen komt. Hoe meer spullen opgeborgen worden in dozen, hoe gemakkelijker het wordt om de zolder geregeld schoon te maken.

Het opruimen van een zolder is geen simpele klus, en gaat zeker veel tijd kosten. Trek er daarom een weekend voor uit, zodat je het in gedeeltes kan oppakken. En is jouw goede voornemen meer sporten? Grondig opruimen (lees: sjouwen met te zware dozen) is al een prima work-out en een goede vervanging voor een dagje sportschool. Goed voor huis en lichaam!

Gezellig 2

 

Stap 2: Een nieuw jaar, een nieuwe stijl

Het begin van het nieuwe jaar is vaak ook het begin van een nieuwe stijl. Dit kan persoonlijk zijn, denk maar aan alle goede voornemens, maar ook een nieuwe stijl in huis kan je gelijk in een andere mood brengen. Wie weet zorgt een nieuwe stijl er ook wel voor dat je gemotiveerder bent om de voornemens vol te houden.

Breng warmte in huis met kaarsen

Een paar mooie kaarsen zijn een instant sfeermaker. Met kerst is geen kleur te bont en halen we rode, gouden of zilveren kaarsen in huis. Vervang deze gekke kleuren met een stel klassieke, ivoren kaarsen voor het nieuwe jaar en verander meteen de sfeer voor een frisse start. Of zet verspreid in de woonkamer een aantal geurkaarsen neer met een lekkere geur, zodat je af en toe begroet wordt door een vlaag frisheid. Kaarsen zijn ook ideaal om te groeperen op een dienblad, of om mooie kleuraccenten in je huiskamer aan te brengen. Door ze in groepen te plaatsen in plaats van verspreid door het huis, creëer je rust.

Tip: Kaarsvet op je houten tafel? Krab dit voorzichtig los met een bot mesje, om het tafelblad niet te beschadigen. Gebruik vervolgens een föhn op een medium stand om het vet iets vloeibaar te maken, zodat je het gemakkelijk met een vaatdoek weg kan vegen.

Minder decoratie

De kerstdagen zijn dé dagen van de decoratie. Een versierde kerstboom, kaarsen, kerststukjes, hulsttakken en besjes: hoe meer clutter, hoe beter. Maar in het nieuwe jaar is het tijd om je volledig te focussen op de toekomst: op je goede voornemens bijvoorbeeld. Hoe minder afleiding, hoe beter. Dus ga eens met een kritische blik over alle spulletjes en rommeltjes heen.

Een goede manier om wat rust te creëren in jouw huiskamer is door jouw spullen te groeperen. Net zoals kaarsen, zet je spulletjes die bijvoorbeeld qua kleur of onderwerp op elkaar afgestemd zijn, bij elkaar. Zorg dat er genoeg ruimte tussen zit, zodat elk dingetje tot zijn recht komt. Dienbladen zijn ideale hulpmiddelen voor groeperen (en om de spullen gemakkelijk te verplaatsen tijdens het schoonmaken). Vitrinekastjes of -doosjes zorgen ervoor dat jouw spullen mooi tentoongesteld worden, zonder dat ze erg stoffig worden.

Tip: Hoe minder losse decoratie je overal hebt staan, hoe gemakkelijker het wordt om de kamer te stoffen. Door jouw huiskamer op een goede manier te de-clutteren, ben je op de langere termijn minder lang bezig met schoonmaken.

Creëer lees- en ontspanhoekjes

Heb jij als voornemen om meer te lezen, een nieuwe vaardigheid te leren of gewoon meer te ontspannen? Een knus hoekjes is perfect voor wat me-time. Zet de meest comfortabele stoel in het hoekje en gooi daar een heerlijke deken (of schapenvachtje, extra warm!) in, zorg voor een comfortabele lamp en versier het hoekje met lichtjes en decoratie en foto’s die jou inspireren. Pas op dat je niet teveel decoratie plaatst, want dit kan jou juist meer afleiden. Je kan jouw hoekje in de woonkamer creëren, in de studeerkamer of zelfs jouw hoek van de bank op deze manier inrichten. Nu nog een paar warme sloffen en je bent helemaal klaar voor de winter.

 

Januari is de start van het nieuwe jaar, maar net zoals je met goede voornemens terugkijkt naar oud gedrag dat verbeterd kan worden, kun je ook oude spullen gebruiken om een nieuwe stijl te creëren. Met een fris én gezellig huis kun je die goede voornemens wel aan.