Badkamer schoon 01

Hoe maak ik mijn badkamer schoon?

De badkamer: een ruimte waar je elke dag meerdere keren in komt, maar die bij het schoonmaken toch vaak een beetje een ondergeschoven kindje blijkt. Veel mensen poetsen geregeld de douchehoek, en maken de wc schoon, maar eigenlijk verdient de hele badkamer wel vaker een grondige schoonmaakbeurt. Daar gaan we je mee helpen. Daarom deze maand bij Sorbo: hoe maak ik de badkamer goed schoon?

Voordat je begint, is het handig om even alle losse spulletjes in de badkamer op te ruimen of tijdelijk op te bergen. Zo komen er geen spatten van schoonmaakmiddelen op en sta je niet voortdurend alles heen en weer te schuiven. Bedenk vervolgens wat je allemaal nodig hebt, zoals een emmer, sponzen, doekjes en schoonmaakmiddel.

Zorg er altijd voor dat je badkamertijdens het schoonmaken goed geventileerd is, vooral als je werkt met bleek of schoonmaakmiddelen met bleek erin. Vermeng nooit bleek en ammoniak: die combinatie zorgt voor nare giftige gassen. Om je handentegen de schoonmaakmiddelen te beschermen kun je huishoudhandschoenen dragen en een bril kan voorkomen dat je spetters in de ogen krijgt.

Douchehoek

Je stapt altijd fris en fruitig onder de douche vandaan, maar heb je je wel eens afgevraagd waar al het vuil en de zeepresten naar toe gaan? Veel wordt natuurlijk weggespoeld, maar er blijft ook heel veel troep achter op de tegels, de vloer, het douchegordijn, de kranen en in de afvoer. Een douchehoek moet dus geregeld schoongemaakt worden, het liefst één keer per week. Door na elke douchebeurt met een trekker de muren en douchedeuren af te nemen, het douchegordijn af te spoelen en alle haren uit het doucheputje te halen, hoef je iets minder vaak een grondige schoonmaakbeurt te houden.

Maar nu is het tijd voor een grondige poetsbeurt. Gebruik een allesreiniger of een mengsel van schoonmaakazijn en water om de gehele douche mee in te soppen. Laat dit tien minuten intrekken en poets daarna de tegels schoon met een viscose spons. Daarmee voorkom je beschadigingen aan de tegels. Even afspoelen met wat wateren drogen met een trekker en jouw douchehoek straalt weer! Het vuil op de voegen tussen tegels kun je onder handen nemen met een oude tandenborstel en wat bleek, maar als je geen bleek wilt gebruiken, werkt een halve citroen of schoonmaakazijn ook erg goed.

Vroeg of laat krijg je altijd last van kalkaanslag of zeepresten op de douchekop, vooral als je in een regio met hard water woont. Kun je jouw douchekop losmaken? Dompel deze dan een nachtje onder in azijnwater (half water, half schoonmaakazijn). Als de kop vast zit, kun je een plastic zak vullen met azijn en deze met elastiek of tape aan de douchekop vastmaken, zodat de kop in de azijn steekt. Even een nachtje laten rusten en de volgende dag goed spoelen met koud water. Eventuele restjes kun je met een oude tandenborstel los schrobben. Verstopte gaatjes open je met een tandenstoker of veiligheidsspeld.

Na deze grondige schoonmaakbeurt kun je de opeenhoping van mineralen voorkomen door de douchekop geregeld met schoonmaakmiddel of azijn te besproeien. Poets vervolgens de mineralen los met een oude tandenborstel en laat de douche een minuutje lopen. Azijn is ook nog eens ideaal om zeepresten van de douchekop te verwijderen. Winwin!

Badkamer schoon 02

 

Bad

Net als een douchehoek moet een badkuip ook geregeld schoongemaakt worden. Hoe vaak dat nodig is hangt natuurlijk af van hoe vaak de kuip gebruikt wordt, maar bij regelmatig gebruik raden we toch wel één keer per week aan. Gelukkig hoeft het niet veel werk te zijn, en badderen in een schone badkuip geeft een veel beter gevoel dan een vieze kuip!

Begin bij de (tegel)muren rondom de badkuip. Gebruik een schoonmaakmiddel voor tegels of schoonmaakazijn om de schimmel op de voegen weg te halen. Werk van boven naar beneden en spoel het vervolgens weg met flink wat heet water. Spuit de wanden in met allesreiniger en boen ze schoon. Gebruik de allesreiniger vervolgens om de hele binnenkant van het bad in te soppen. Laat dit een paar minuten intrekken en poets het bad vervolgens van boven naar beneden schoon. Zodra je alles goed hebt schoongespoeld met water, gebruik een schone, droge doek om het bad droog te maken, zodat er geen watervlekken achterblijven.

Als je het idee hebt dat de afvoer is verstopt, schenk dan een halve kop baking soda en vervolgens een halve kop schoonmaakazijn in de afvoer. Laat dit een paar minuten zitten en spoel door met flink heet water. Voor zeep- en vuilresten op kranen van chroom of RVS kun je schoonmaakazijn gebruiken.

Toilet

De wc schoonmaken is gewoon een vies klusje, maar moet geregeld gebeuren om de badkamer en het huis schoon en fris te houden. Doe het regelmatig, dan valt het mee. Begin met het doortrekken van het toilet, zodat eventuele restjes weggespoeld worden. Breng vervolgens een schoonmaakmiddel naar keuze aan, het liefst zo dicht mogelijk bij de rand en niet in het midden van de pot. Zo voorkom je dat het middel teveel verwatert. Vergeet ook niet om het goed onder de rand te spuiten.

Terwijl je het schoonmaakmiddel laat intrekken, kun je alvast aan de buitenkant beginnen. Werk van boven naar beneden om spatten te voorkomen. Je kunt ook meteen de vloer om de pot schoonmaken. De spoelknop of -hendel (en de deurknop) heeft extra aandacht nodig, omdat je hier veel met je handen aan zit. Ook de zitting is erg belangrijk. Spray de onderkant van de zitting in met schoonmaakmiddel, net als de bovenkant en de scharnieren aan de achterkant. Neem de volledige zitting daarna af met een doek en schoon water om resten schoonmaakmiddel te verwijderen.

Nu is het tijd voor de binnenkant van de pot. Scrub van boven naar beneden met een goede toiletborstel en besteed extra aandacht aan de rand en eronder, want daar verzamelt zich vaak veel vuil. Maak vervolgens de pot zelf schoon en als laatste de afvoeropening. Spoel de wc vervolgens goed door met de klep naar beneden, zodat er geen schoonmaakmiddel uit spettert. Eventuele roestvlekken of aanslag van de mineralen zijn te verwijderen met baking soda of een speciaal schoonmaakmiddelen. Doe dit wel nadat je hebt gespoeld, omdat de chemicaliën in de schoonmaakmiddelen op elkaar kunnen reageren.

Badkamer schoon 03

 

Tips om de badkamer langer schoon te houden

Allemaal leuk en aardig, al deze schoonmaaktips, maar laten we wel wezen: je hebt niet altijd zin om elke week de badkamer grondig onder handen te nemen. Gelukkig zijn er gewoontes die je jezelf aan kan leren, zodat je minder vaak hoeft te poetsen!

  • Gebruik een RVS-doek van Sorbo om geregeld de kranen af te nemen. Deze doek heeft een speciale coating, waarmee je gemakkelijk zeep- en vuilresten van roestvrijstalen en aluminium oppervlakken kan halen.
  • Buig je hoofd naar beneden tijdens het tanden poetsen om spatten op spiegels te voorkomen. En de spatjes die er toch op verschijnen, kun je gemakkelijk verwijderen met de Sorbo Glansdoek.
  • Maak na elke douchebeurt de wanden en deuren droog met een trekker. Zo kan je kalkaanslag beperkt houden. De Click-on Douchewisser van Sorbo heeft een handige zuignap, waarmee je hem in de douche zelf op kunt hangen.
  • Verwijder make-up resten direct met een vochtig toiletpapiertje. Niets is vervelender dan aangekoekte foundation of oogschaduw uit de wasbak te moeten krabben.
  • Houd de vloer droog na het douchen of badderen. Vocht kan op den duur leiden tot schimmel of aanslag op de tegels. Schaf een badmat aan of droog je af onder de douche.