Blog Sorbo Voorjaarsschoonmaak

Heel veel tips voor de voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak: een jaarlijks terugkerend moment waarop we het hele huis onder handen nemen. Lekker boenen, soppen en stoffen: niets is fijner dan met een schoon huis de lente in gaan. Maar zie je door het stof het vuil niet meer? Weet je niet waar je aan moet beginnen? Met een goed plan, wat extra handjes én natuurlijk de juiste schoonmaakmiddelen is dat goed te doen. Wij vertellen je hoe!

 

Waarom doen we aan de voorjaarsschoonmaak?

Vroeger, toen we nog kolenkachels hadden en met grote gezinnen in een klein huis woonden, begonnen alle huisvrouwen zodra de eerste lentezonnestralen door het raam schenen met de voorjaarsschoonmaak. De rook van de kachel gaf veel vieze aanslag, maar ook de vele mensen op een klein oppervlake droegen bij aan de noodzaak van een grondige schoonmaakbeurt. Tegenwoordig doen we een voorjaarsschoonmaak om hele andere redenen. In de meeste gezinnen werken beide partners en zij hebben doordeweeks hooguit tijd voor de doorlopende klusjes. Elke week het huis stofzuigen, de wc en douche poetsen, de was en de afwas bijhouden lukt nog net, maar veel verder komt het moderne huishouden vaak niet. Je hebt immers ook nog een sociaal leven, je wilt twee keer per week sporten en dat gezonde eten kost ook een hoop werk. We hebben het druk! Neem daarom in het voorjaar de tijd om het huis eens echt goed onder handen te nemen, zodat je er weer een jaar tegenaan kan.

Tips vooraf

Voordat je met de grote schoonmaak begint geven we je wat tips mee.

1) Doe het niet alleen, maar schakel je huisgenoten in. Je woont niet alleen in het huis, dus je mag ook van je huisgenoten verwachten dat ze meehelpen. Dit geldt ook voor kinderen: geef een kind een taak die bij zijn/haar leeftijd past en laat hem/haar lekker meedoen.

2) Woon je wel alleen? Spreek dan met een vriend of familielid af dat je elkaar helpt. Maak de ene week jouw huis schoon en de andere week zijn/haar huis.

3) Maak vooraf een to-do-list met alle taken die je wil oppakken. Zo houd je het overzichtelijk en weet je ook wanneer je klaar bent. Met schoonmaken kun je wel eeuwig aan de gang blijven, maar met een goede lijst is het tenminste een afgerond project. En je wordt gewoon blij als je iets kunt afvinken, zo geeft het schoonmaken je meer voldoening!

Voorjaarsschoonmaak

 

10 dingen om aan te pakken tijdens de voorjaarsschoonmaak

Hoe je de voorjaarsschoonmaak precies aanpakt laten we aan jou, niet iedereen werkt namelijk op dezelfde manier. De een vindt het fijn om elke dag iets schoon te maken, terwijl een ander het liever opspaart tot het weekend. Daarom geven we je een lijst met taken die je tijdens de grote schoonmaak kunt aanpakken. Giet het zelf in een vorm die bij je past en het komt helemaal goed!

 • Was de dingen die je normaal niet wast, zoals de dekentjes en kussentjes op de bank, tafellakens en badmatten. Van deze spullen zie je vaak niet eens dat ze vies zijn, maar reken maar dat ze boordevol bacteriën zitten.

  Tip: giet een scheutje natuurazijn in het vakje van het wasverzachter. Het azijn doodt de bacteriën en geeft je was een frisse geur.

 • Was de ramen: Dit is een echte voorjaarsschoonmaak-klassieker. Je hebt mensen die dit heel leuk vinden en mensen die er vreselijk tegenop zien, maar iedereen is het erover eens dat het resultaat (schone ramen!) de moeite waard is. Maak het jezelf gemakkelijk en investeer in goede hulpmiddelen, zoals de Sorbo Premium 2-delige Raamwisser. Met de meegeleverde microvezeldoek verwijder je gemakkelijk al het vuil. Draai de inwasser om en je trekt gelijk de ramen droog.

  Tip: was de ramen op een bewolkte dag. Wanneer het zonnig is drogen de ramen te snel, wat voor strepen zorgt.

 • Stofzuig onder de meubels: Onder de kasten en de bank verzamelt zich door het jaar heen een hoop stof. Schuif daarom een keer de meubels opzij en ga er met de stofzuiger langs. Omdat er met stofzuigen vaak nog fijn stof achterblijft, is het verstandig om de vloer daarna te dweilen. Nu is de vloer weer helemaal fris!

  Tip: verwissel regelmatig de stofzuigerzak, wacht niet tot die helemaal vol is. Het is beter om de zak te vervangen als die voor twee derde vol is. Door zand en stof neemt de zuigkracht enorm af en etensresten kunnen gaan schimmelen in de zak. En denk je ook aan het stoffilter? Bij veel stofzuigerzak-verpakkingen krijg je een los filter, knip deze op maat en stop die in het filter-vakje van je stofzuiger. Hiermee wordt de uitgeblazen lucht gefilterd, het is dus belangrijk om deze ook regelmatig te vervangen, zodat er geen fijn stof de lucht ingeblazen wordt.

 • Ruim eens flink op, dat zorgt voor rust in huis én hoofd: Door de jaren heen heb je waarschijnlijk veel spullen vergaard, van souvenirs en ongewenste cadeaus tot kledingstukken die je nooit draagt. Het kan je enorm opluchten om dat eens goed op te ruimen. Ga de kamers en kasten in huis langs en verdeel de spullen over drie stapels: bewaren, weggeven en weggooien. Als stelregel kan je deze aanhouden: Heb ik dit een jaar lang niet gebruikt? Dan kan het weg!

  Tip: hulp nodig? Doe dan mee met onze Sorbo Challenge: 30 dagen declutteren.

 • Knuffels van je kind wassen: Dit moet je eigenlijk niet slechts een keer per jaar doen, maar het liefst om de paar weken. Een knuffel vormt namelijk een bron van bacteriën. Kijk wanneer je een knuffel gaat wassen even op het waslabel om te zien welke temperatuur de knuffel aankan. Voeg eventueel wat wasverzachter toe zodat hij lekker zacht blijft. Kneed de knuffel na het wassen direct weer in de goede vorm, want als hij eenmaal droog is er niet zoveel meer aan te doen.

  Tip: koop het liefst knuffels die op 60 graden gewassen kunnen worden, want bij een lagere wastemperatuur blijven de bacteriën leven. Koop gelijk twee dezelfde knuffels. Wanneer je een knuffel wast, kun je jouw kind namelijk de ‘kopie’ geven.

 • Maak de apparaten en afstandsbedieningen schoon: Als je eens echt nadenkt over hoe vaak je afstandsbedieningen, tablets en smartphones aanraakt, dan zal je ze vast wat vaker schoon gaan maken! Deze spullen maak je het beste schoon met een microvezeldoek en een allesreinigerspray. Met de spray kun je het vocht doseren, zodat de apparatuur niet beschadigd raakt.

  Tip: knip een microvezeldoek in kleine lapjes. Zo’n lapje kun je gemakkelijk in je tas bewaren, zodat je altijd een doekje bij je hebt om je telefoon mee te reinigen.

 • Ontkalk de keukenapparaten, zoals de waterkoker en koffiezetapparaat: Ook hier komt azijn weer van pas! Je kunt schoonmaakazijn of natuurazijn gebruiken, maar net wat je in huis hebt. Doe een mengsel van azijn en water in de waterkoker en laat deze koken. Je zult zien dat het kalk gelijk loslaat. Spoel het apparaat wel goed om na afloop, anders drink je straks zure thee. Met een koffiezetapparaat doe je eigenlijk hetzelfde: giet een mengsel van azijn en water in het waterreservoir en laat de machine doorlopen. Herhaal het proces daarna met schoon water, zodat je de azijnresten verwijdert.

 • Maak de oven en de magnetron schoon: Dit zijn ook vaak klusjes die er gedurende het jaar bij inschieten. In een ideale wereld halen we na gebruik allemaal een doekje door het apparaat en bleven ze het hele jaar door prachtig spic en span. Helaas, dat heb je dus niet gedaan en nu zit er een dikke laag vuil aan de binnenkant. Misschien zie je hem inmiddels aankomen: ook nu kun je de fles schoonmaakazijn er weer bij pakken.

  Ga als volgt te werk: verwarm de oven op 100 graden. Plaats een ovenbestendig bakje met water en een scheut azijn in de oven. Laat dit een kwartier stomen, neem het bakje uit de oven en laat de oven afkoelen. Je kunt nu met een sponsje de oven schoonmaken. Je zult zien dat het vuil gemakkelijk loslaat.

  Tip: voorkom dat de oven erg vies wordt door zo veel mogelijk in ovenschalen te bakken en aluminiumfolie onderin te leggen.

 • Maak de (af)wasmachine schoon: Net als de oven en magnetron moeten ook deze apparaten eigenlijk regelmatig gedaan worden. In de wasmachine hopen zich namelijk resten wasmiddel, kalk en vet op, terwijl de vaatwasser langzaam verstopt raakt met voedingsresten. Neem in de voorjaarsschoonmaak dus ook zeker deze twee apparaten mee. Voor beide apparaten zijn speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar, maar je kunt ook soda gebruiken. Stop een half kopje soda in de wasmachine en draai een heet programma. Doe geen kleding in de machine. De vaatwasser kun je schoonmaken met baking soda (ofwel zuiveringszout). Doe 1 theelepel in het zeepbakje en draai een heet programma. Neem daarna nog de rubberen randen af met een doekje en leeg het filter onderin.

  Tip: laat het deurtje van de wasmachine altijd openstaan na het wassen, zodat de machine goed nadroogt. Voorkom dat de vaatwasser erg vuil wordt door de etensresten vooraf van het servies te verwijderen.

 • Neem deurklinken en lichtknoppen af: Nog een goed voorbeeld van een vergeten schoonmaakklus. Loop een rondje door het huis met een reinigingsspray en een microvezeldoekje en neem onderweg alle deurklinken, lichtknoppen én de trapleuning af.

  Tip: hiervoor kun je heel goed de Sorbo Switch doek gebruiken. Dit is eigenlijk een vaatdoekje, maar door de unieke samenstelling ook zeer geschikt voor andere schoonmaakklussen. Deze microvezeldoek heeft een zeemlaag waardoor de deurklinken weer gaan glanzen.

Fijne schoonmaak!

Hopelijk hebben we je met deze lijst geïnspireerd om de voorjaarsschoonmaak aan te pakken. De lijst is niet volledig: waarschijnlijk kom je tijdens het schoonmaken nog wel weer nieuwe klusjes tegen. Onze tip hierbij is: probeer niet alles tegelijk aan te pakken, maar voeg ze toe aan je lijst. Zo houd je het schoonmaken overzichtelijk. Wees tot slot niet te streng voor jezelf. Als je niet alle taken volbracht krijgt, wees dan in ieder geval trots op de klussen die je wél hebt geklaard!