Studentenhuis

Een schoon studentenhuis, hoe doe je dat?

Het aanrecht staat vol met vieze vaat, de producten in de koelkast zijn van iedereen en van niemand en de wasmachine is net bezet met de vieze was van een huisgenoot... Het is vaak de normale gang van zaken in een studentenhuis. Herkenbaar? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 

Keuken: De gemeenschappelijke keuken in een studentenhuis is snel vies. Wat kun je doen om deze met z’n allen schoon te houden?

Tip 1: het fornuis
Niet iedere student heeft zin om het fornuis na gebruik schoon te maken. En de volgende student heeft geen zin de rommel van de vorige koker op te ruimen. Om te voorkomen dat het fornuis steeds smeriger wordt, is het handig om het met aluminiumfolie te bedekken. Spetters en kookvocht vallen dan op het folie. Vervang het aluminiumfolie vervolgens een paar keer per week. Zo heb je niet veel werk aan het schoonmaken van het fornuis, maar blijft het toch fris.

Tips 2: de afwas
Zorg ervoor dat iedereen een eigen afwasteiltje heeft om de eigen vaat in te bewaren. Zo voorkom je dat de vaat zich op het aanrecht opstapelt en mocht iemand zijn teiltje te lang laten staan, dan weet je in ieder geval van wie de afwas is! Als je de afwas met de Quick & Easy borstel van Sorbo doet, is de afwas nog sneller klaar! De borstel heeft een reservoir, waar afwasmiddel in gedaan kan worden.

Tip 3: de koelkast
De koelkast is met z’n allen al snel goed gevuld. Vaak weet je niet precies welke producten van wie zijn en zo kan het gebeuren dat een aantal producten al lang over datum zijn. Om dit te voorkomen kun je aan iedere huisgenoot een plek in de koelkast voor de eigen spullen toewijzen of, net als in hostels, naamplakkertjes op producten plakken. Werkt dat niet? Kijk dan regelmatig met elkaar de koelkast na en gooi bedorven producten weg.

Studentenhuis

 

De was: Vaak staat er een gemeenschappelijke wasmachine in de keuken of deel je een gezamenlijke wasruimte. Soms moet je even wachten tot de wasmachine vrij is. Hoe zorg je ervoor dat jouw was fris en schoon wordt?

Tip 1: wasalarm zetten
Zet een alarm op je telefoon op het moment dat de wasmachine klaar is. Zo vergeet je niet dat je de was uit de machine kunt halen en ligt je kleding niet te lang vochtig in de trommel! En je voorkomt dat huisgenoten je was uit de machine halen en zomaar ergens neerleggen… wat ons brengt bij de volgende tip.

Tip 2: wasmand of -tas
Zorg ervoor dat je een wasmand of -tas hebt, zodat je deze voor de wasmachine kan zetten op het moment dat jouw was draait. Is je was klaar en haalt een huisgenoot jouw wasgoed uit de machine, dan is de kans groot dat deze de was in de wasmand of -tas gooit die voor de wasmachine staat- en niet zomaar ergens.

Tip 3: zelfwasprogramma aanzetten
Om te zorgen dat de was telkens fris en schoon uit de wasmachine komt, is het slim om af en toe de wasmachine op 90 graden doen en het liefst met wat soda in het wasmiddelenbakje te laten draaien. Je kunt dat bijvoorbeeld doen als je oude handdoeken wast.

Tip 4: panty meewassen
Zie je dat er vaak pluizen achterblijven in je wasgoed? Was dan de volgende keer een panty mee. De panty werkt als pluizenvanger en voorkomt dat de pluizen in je kleding of beddengoed blijven hagen.

Studentenhuis

 

Sanitair: De toiletten en de douches zijn plekken met grote anonimiteit. Studenten zoeken elkaar daar niet op- er zijn immers leukere plekken om met elkaar te socializen. Door de anonimiteit zijn de studenten ook sneller geneigd om de boel vies achter te laten, want wie weet er nu dat jij het was?

Tip 1: toiletten
Zorg ervoor dat, wanneer mogelijk, er een dames- en een heren wc wordt aangewezen. Zo zorg je ervoor dat de toiletten een iets minder anonieme plek worden. Zorg er met de dames voor dat de prullenbak met hygiëneverbanden regelmatig geleegd wordt en hang in beide toiletten een papier op om huisgenoten aan te sporen vieze sporen even met een toiletborstel weg te halen.
Tip: de Quick en Easy wc-borstel van Sorbo kan met schoonmaakmiddel gevuld worden. Zo kan de pot gauw even gereinigd worden wanneer dat nodig is.

Tip 2: douches
Draag altijd slippers tijdens het douchen en spreek met elkaar af dat je na iedere douchebeurt het putje schoonmaakt. Gooi ook regelmatig wat soda in het doucheputje en spoel er daarna heet water overheen. Dit zorgt ervoor dat vuilresten oplossen en voorkomt verstoppingen. Ook handig voor de afvoer in de keuken!

Studentenhuis

 

Je eigen domein: En dan heb je altijd nog je eigen kamer. Soms is er voor gezamenlijke ruimten een schoonmaakster, maar je eigen kamer moet je toch zelf schoon houden. Hoe houd je de ruimte voor jezelf aangenaam en schoon?

Tip 1: prik een vast moment voor het schoonmaken
Neem één vast moment in de week waarop je je kamer goed afstoft en vervolgens stofzuigt. Misschien heb je op woensdagochtend geen college, of is het weekend voor jou een geschikt moment. Als je er een gewoonte van maakt dat je op een vast moment je kamer schoonmaakt, houd je het schoonmaken bij en kost het daardoor ook minder moeite.

Tip 2: waterkoker ontkalken met azijn
Veel studenten hebben een eigen waterkoker op hun kamer. Zit er de laatste tijd veel kalk in je thee? Ontkalk de waterkoker door water aan te vullen met een laagje schoonmaakazijn en de waterkoker te zetten. De kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Tip 3: regelmatig luchten
Veel studenten slapen, eten en studeren in dezelfde ruimte. Zet zo veel mogelijk de roosters van het raam of het raam zelf open om je kamer te laten luchten. Frisse lucht is belangrijk, zeker als je veel tijd in je kamer doorbrengt!

 

Met de tips in deze blog ben je al een heel eind op weg naar een schoner studentenhuis! We geven je nog één laatste tip: zorg er voor dat je niet voor je huisgenoten gaat schoonmaken, want voor je het weet ben je het sloofje van het huis. Samen een schoonmaakrooster opstellen of eens per jaar een grote schoonmaak organiseren werkt voor veel studentenhuizen daarentegen wèl goed. Samen heb je de klus immers snel geklaard!