Zomerplagen

Een huis zonder fruitvliegjes, mieren en muggen: zo doe je dat

De was kan weer buiten opgehangen worden, de zonwering gaat omlaag en er liggen ijsjes in de vriezer. Kortom: je huishouden is ingesteld op de zomer. Helaas is het warme weer ook de tijd van de fruitvliegjes, mieren en andere insecten. Wat kun je doen om deze insecten buiten de deur te houden?

 

Een keuken zonder fruitvliegjes

Fruitvliegjes en fruit

Fruitvliegjes: de naam zegt het al, deze beestjes zijn dol op fruit. De vliegjes zijn met name dol op rottend of gistend voedsel. Eet daarom je fruit op tijd op en laat geen overrijp fruit in de fruitmand liggen. Sommige fruitsoorten kun je ook in de koelkast bewaren. Wil je toch graag je fruit in een mand bewaren of heb je geen plek in de koelkast? Fruitvliegjes houden niet van kruidige geuren. Je kunt een basilicum-, dille- of salieplantje naast je fruitmand zetten of wat kruidnagels, knoflook of lavendel tussen het fruit leggen.

Fruitvliegjes rond de prullenbak

Fruitvliegjes zijn ook vaak rond de prullenbak te vinden. Hier is namelijk veel rottend voedsel te vinden. Leeg daarom de prullenbak regelmatig. Houd ook het aanrecht goed schoon. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Sorbo Switch wondervaatdoek. Aan het einde van de dag kun je deze doekjes in de vaatwasser mee wassen. Zo heb je iedere dag een schone vaatdoek en voorkom je dat het vaatdoekje een bron van bacteriën wordt.

Fruitvliegjes verdrijven

Heb je toch last van fruitvliegjes? Om ze te verdrijven kun je een bakje met een scheut azijn en een druppel vloeibare zeep bij de vliegjes neerzetten. Zorg er dan ook voor dat je geen zeep met fruitgeur gebruikt, want daar komen de vliegjes juist op af.

Zomerplagen

 

Hoe zorg je ervoor dat je mieren te slim af bent?

Mieren en etensresten

Mieren zijn drukke beestjes die altijd op zoek zijn naar voedsel. Zorg er dus voor dat er geen etensresten blijven liggen. Doe daarom ook op tijd de afwas, want mieren zoeken tussen de vuile vaat naar kruimels en zoetigheid. Voorkomen is beter dan genezen, want na één mier volgt vaak een hele kolonie.

De gootsteen

Je kunt mieren in huis ook voorkomen door de gootsteen grondig te reinigen. Tip: laat een aantal seconden heet weter door de gootsteen lopen, voeg wat zuiveringszout toe en laat opnieuw heet water uit de kraan stromen.

Mieren bestrijden en voorkomen

Net als fruitvliegjes houden mieren ook niet van scherpe geuren. Ga op zoek naar de plek waar de mieren je huis binnenkomen en leg er wat koffiedik of nootmuskaat neer. Mieren houden ook niet van de geur van azijn. Maak je aanrecht en andere oppervlakken schoon met een mengsel van schoonmaakazijn en water. Ook de vloer kun je met dit mengsel schoonmaken, gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Sorbo dweil!

 

Geen muggenbulten meer

Muggen buiten de deur houden

Iedereen kent het wel, het vervelende gezoem van een mug rond je hoofd middenin de nacht. De beste manier om een verstoorde nachtrust (en nare muggenbulten) te voorkomen, is om ervoor te zorgen dat de muggen niet eens binnenkomen. Plaats horren voor ramen en deuren, en het liefst ook voor ventilatiegaten. Daarnaast hebben muggen een hekel aan tocht, omdat zij dan niet kunnen vliegen. Laat het huis overdag goed doorluchten door ramen tegen elkaar open te zetten. In huis kun je ook ventilatoren neer zetten.

Stilstaand water

Houd je gootsteen en afvoeren goed schoon. Heb je veel plekjes met waterbakjes of andere plekken waar water stil blijft staan? Dek deze dan af of maak ze droog. Ververs het water in de drinkbakjes van jouw huisdieren regelmatig, zodat muggen er geen eitjes in kunnen leggen.

 

De zomer brengt dus niet alleen warm weer, maar ook andere uitdagingen in het huishouden. Het is in de zomer dus extra belangrijk met name de keuken goed schoon te houden. Geniet van het zonnige weer, maar met zo min mogelijk insecten!