Moeilijk bereikbare plekken 01

De Sorbo schoonmaakgids voor moeilijk bereikbare plekken

Vloeren, meubels en ramen maken we geregeld schoon, maar maak jij het plafond wel eens schoon? De jaloezieën of plafondlampen? Deze plekjes zijn vaak moeilijk te bereiken en worden dan nog wel eens vergeten tijdens de schoonmaak. Gelukkig zijn er heel wat handige trucjes waardoor je zelfs deze plekken in een handomdraai schoonmaakt. Daarom zetten wij deze maand de lastige plekken in het zonnetje in onze gids voor moeilijk bereikbare plekken!

Stof tussen de radiator

Zonder dat je het in de gaten hebt, verstopt er zich aardig wat stof en vuil achter en tussen de radiator. Vooral de plekken tussen de verwarmingselementen zijn echte stofaantrekkers! Je hebt speciale borsteltjes om hiertussen te poetsen, maar als je deze even niet bij de hand hebt, kun je ook heel makkelijk zelf een verwarmingspoetser maken! Neem een lange, dunne stok (bijvoorbeeld een plumeau of pollepel) en wikkel hier een droge stofdoek omheen. Gebruik bijvoorbeeld onze nieuwe Smart Catcher, die niet alleen stof, maar ook vuil en haren aantrekt! Zo wordt jouw verwarming weer helemaal stofvrij.

Stoffige plafondlampen en ventilatoren

Nog iets waar je de doek op de stok voor kunt gebruiken (na hem goed uitgeklopt te hebben natuurlijk): plafondlampen en andere dingen die net buiten bereik aan het plafond hangen! Je ziet het misschien niet, maar ook hier zal zich al snel een hoopje stof vormen. Door de lampen regelmatig af te nemen met de Smart Catcher-stok combinatie zullen ze weer stralen. Tip: doe dit wel vóór het stofzuigen, want er zal wel wat stof naar beneden dwarrelen.

Moeilijk bereikbare plekken 02

De jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën kleden een raampartij vaak helemaal aan en geven meteen sfeer in een ruimte. Maar met sfeer lijkt er ook stof in de ruimte te komen, zelfs op de jaloezieën. Gelukkig hoeft het schoonmaken niet moeilijk te zijn. Je kunt natuurlijk eerst de ene kant dichtklappen en stoffen, daarna de andere kant, maar als je minder tijd hebt, kun je ook beide tegelijk doen. Neem een keukentang en twee microvezeldoeken. Wikkel om beide uiteindes een doek en maak deze vast met een elastiekje. Met deze constructie zijn de jaloezieën zo weer stofvrij!

De rails van de schuifpui schoonmaken

Heb jij een mooie schuifpui of schuiframen? In de rails gaat zich in de loop van de tijd aardig wat vuil, zand en zelfs dode insecten verzamelen. Jakkes! Maak deze dus ook geregeld schoon. Gebruik daarvoor eerst het smalle mondstuk van de stofzuiger om al het grove vuil op te zuigen. Neem de rails vervolgens af met een vochtige microvezeldoek en droog de rails daarna met een droge doek. Hardnekkiger vuil kun je schoonkrabben met een tandenborstel. Neem contact op met de leverancier van je schuifpui om te weten welke schoonmaakmiddelen je eventueel kunt gebruiken, want elke schuifpui vraagt om een andere behandeling 😊.

Het verborgen vuil in de ladeverdelers

De ladeverdelers in je keuken of sokkenlade zijn eigenlijk altijd gevuld, waardoor je vaak niet in de gaten hebt dat hier ook aardig wat kruimels, vuil en stof in vallen. Het is geen lastig te bereiken plek, maar je zult er wel even de tijd voor moeten nemen om alle inhoud eruit te halen. Maak daarna de ladeverdelers makkelijk schoon met een licht vochtige microvezeldoek. Tip: je kunt meteen het bestek uitzoeken en/of ook grondig schoonmaken 😉.

Moeilijk bereikbare plekken 03

De gleuven van messenblokken

Die scherpe messen gebruik je vaak voor het bereiden van je eten, dus je wilt natuurlijk dat ze mooi schoon zijn! Daarom is het belangrijk om ook geregeld het messenblok schoon te maken, omdat die stiekem toch vies wordt. Klop het blok eerst uit (zonder de messen erin, natuurlijk) en zuig de gleuven leeg met de stofzuiger. Om ze echt schoon te maken, kun je een mengsel van water en schoonmaakazijn erin gieten en er weer uit laten lopen. Goed laten drogen en je messen hebben weer een fijn, schoon plekje.

Achter het toilet schoonmaken

De toiletpot maken we natuurlijk geregeld schoon, maar maak je ook wel eens achter de wc schoon? Deze lastig bereikbare plek wordt vaak vergeten, maar wordt wel al snel een rommeltje. Tijd om toch op de knieën te gaan! Pak een schobborstel en schrob eerst het hardnekkige vuil los (wat je weer op kunt zuigen met de stofzuiger). Neem daarna een zachte borstel of spons en een mengsel van water en desinfectiemiddel om de plek grondig schoon te maken. Vergeet ook de achterkant van de pot niet! Daarna afnemen met water en vervolgens droogmaken met een droge doek. Meer badkamertips vind je hier.

Onder tafels, bedden, kasten en andere meubels

Geen zin om te bukken om al het stof onder je meubilair vandaan te halen? Gelukkig zijn er veel vloerreinigers op de markt die dit een stuk gemakkelijker maken. Sommige reinigers hebben zelfs een telescoopsteel, zodat je hem in kan stellen naar de perfecte lengte. Heb je geen zin om elke keer wegwerpdoekjes te gebruiken (en het is ook niet echt duurzaam)? De Smart Catcher heeft het perfecte formaat voor de meest gangbare vloerreinigers. De Smart Catcher trekt bovendien een stuk meer stof en vuil aan!

Voor een echt lekker schoon huis zul je af en toe toch die lastige plekjes aan moeten pakken. Gelukkig zijn er een hoop hulpmiddelen die deze klusjes een stuk gemakkelijker maken. Hopelijk helpt deze handige gids jou ook een handje met de moeilijk bereikbare plekken. Dus pak de Sorbo schoonmaakkit erbij, ga aan de slag en verwen jezelf na het schoonmaken met een heerlijke taart of bosje bloemen. Met een goede beloning in het vooruitzicht vlieg je door de klusjes heen 😉.