Sorbo schoonmaakchallenge: De Vergeten Hoekjes

De herfst is weer in volle gang: de blaadjes vallen van de bomen, het regent weer volop en de temperaturen zakken steeds verder. Ideaal weer om lekker op de bank te zitten met een kop chocolademelk en films te kijken. Tijd om het in huis gezellig te maken! Om jouw huis winterklaar te maken, moet er waarschijnlijk nog aardig wat gebeuren. Bovendien is de herfstschoonmaak ideaal om de vergeten hoekjes in huis aan te pakken. Zo kun je niet alleen goed voorbereid de winter in, maar is jouw huis ook meteen klaar voor het nieuwe jaar.

Om het schoonmaken leuker én uitdagender te maken hebben wij iets leuks bedacht: we maken er een spel van! Zet voor jezelf een aantal leuke beloningen in het vooruitzicht:

• Als ik een rij vol heb, dan krijg ik…
• Als ik een kolom vol heb, dan mag ik…
• Als ik Bingo heb, dan krijg ik…

Heb je goede beloningen verzonnen? Dan kunnen we nu aan de slag! De bingokaart is zo ingericht dat je elke week een andere ruimte kunt aanpakken, maar je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen wanneer je welke klus aanpakt.

 

Woonkamer

1. Neem de afstandsbedieningen van alle apparaten af met een desinfectiedoekje. De afstandsbediening kan namelijk een bron van bacteriën worden. Bedenk maar eens hoe vaak je hem aanraakt (en op welke momenten), bijvoorbeeld tijdens het eten.

2. Stofzuig eens onder het kleed. Als je een mooi vloerkleed hebt, stofzuig je deze meestal geregeld. Maar wist je dat er ook veel vuil onder het kleed terecht kan komen, vooral langs de randen? Ben je in een daring bui? Dweil dit stuk vloer ook eens. Je ziet het misschien niet meteen, maar het geeft een heerlijk schoon gevoel.

3. Stofzuig achter het tv-meubel. We weten dat bepaalde plekjes lastig te bereiken zijn tijdens het stofzuigen. Laten dit nu net de plekken zijn waar zich veel stof gaat verzamelen. Wat denk je bijvoorbeeld van de ruimtes tussen alle draden van de apparatuur? Neem de tijd om het hier eens goed schoon te maken. Misschien kom je ook nog wel overbodige draden tegen, of dat ene voorwerp waar je al maanden naar zocht.

4. Declutter de woonkamer. Clutter is leuk, ook al volgen we de adviezen van Marie Kondo om het huis opgeruimd te houden. Rommeltjes en snuisterijen brengen nu eenmaal een persoonlijke touch aan een ruimte. Het zorgt er wel voor dat deze plekken moeilijk schoon te maken zijn, en het kan rommelig ogen als er overal losse rommeltjes staan. Declutter de woonkamer door groepjes te maken en deze op een tray te plaatsen, bijvoorbeeld een groep kaarsen met een plantje op de salontafel. Het oogt al meteen een stuk gezelliger.

 

Keuken

5. Maak de besteklade schoon met een sopje. Besteklades zijn verzamelplekken van kruimels en ander gespuis van het aanrecht. Tijd om dit eens goed onder handen te nemen. Door de besteklade goed schoon te houden, blijft het bestel zelf ook nog een langer schoon. Win/Win!

6. Kruidenpotjes uitzoeken. Je hebt misschien wel zo’n mooi kastje vol kruiden in de keuken staan, of een aparte plek in de voorraadkast. Het kan dan wel eens gebeuren dat net dat ene kruid, wat je maanden terug voor één maaltijd hebt gebruikt, over de datum is. Tijd om deze voorraad eens onder de loep te nemen.

7. Maak de prullenbakken schoon. Ook de prullenbak verdient wel een goede poetsbeurt. Dankzij de vuilniszak blijft de prullenbak wel voldoende schoon, maar soms wilt er nog wel eens iets naast vallen. Of er zit ergens onderaan nog wat vuil, wat je niet meteen ziet.

8. Maak de koelkast schoon. Een monsterklus, maar wel eentje die veel voldoening geeft (en meer ruimte voor heerlijke kersthapjes). Haal de stekker uit het stopcontract en verwijder alle spullen uit de koelkast. Zoek de producten uit, vooral de sauzen die je voor de zomerbarbecues hebt ingeslagen. De rest bewaar je in tijdens het schoonmaken in een koelbox. Vervolgens maak je alle planken en lades schoon met een sopje van neutrale zeep of een scheutje allesreiniger. Vergeet de binnenkant van de deur niet. Heerlijk schoon en klaar voor de kerst!

 

Badkamer

9. Maak de douchewand kalkvrij. Dat gevoel wanneer je de badkamer helemaal hebt schoon gemaakt, maar de kalk na een paar douchebeurten al weer op de wand verschijnt, verschrikkelijk! Neem deze week de tijd om de wand onder handen te nemen, zodat je tijdens het douchen weer naar buiten kunt kijken. Tip: gebruik de Sorbo parelspons! Deze speciale sponzen bevatten pareltjes, die voor extra drukkracht zorgen. Zo krijg je in een handomdraai een parelschoon resultaat.

10. Ontkalk de douchekop. Ook op de douchekop kan veel kalk gaan zitten, waardoor de gaatjes kunnen verstoppen. Wil je weer een goed doorstromende douche? Draai de douchekop los en leg deze 24 uur te weken in een mengsel van 2/3 deel azijn en 1/3 water. Spoel de kop vervolgens goed door met water en het kalk is weg! Heb je een vaste douchekop? Bind dan een zakje met het mengsel om de kop heen, maak de kop vervolgens schoon met een katoenen doek en laat het goed doorspoelen.

11. Maak de spiegels schoon. Spiegels zijn vaak lastig schoon te maken: pak je het verkeerd aan, dan komt er een wittige of vettige waas over het oppervlak. Met de Sorbo Glansdoek is dit verleden tijd (en ben je bovendien heel snel klaar). Deze zachte microvezeldoek is ideaal voor spiegels, maar ook bijvoorbeeld voor het scherm van je smartphone of tv.

12. Declutter jouw badkamer. De badkamer staat vol met shampooflessen, make-up, handdoeken en andere zaken die je gemakkelijk bij de hand wil hebben. Hierdoor wordt het vaak lastig schoonmaken. Gelukkig kun je hier, net als in de woonkamer, ook gebruikmaken van traytjes en leuke mandjes om jouw spullen te ordenen. Zo voorkom je de vorming van stofnesten en creëer je meteen een leuke sfeer in jouw badkamer.

 

Het hele huis

13. Neem alle deurklinken af. Net als afstandsbedieningen, worden deurklinken de hele dag door aangeraakt door handen, maar zelden schoongemaakt. Neem deze week de tijd om alle deurklinken even af te nemen. Tip: gebruik hiervoor de Sorbo Switch. Deze wondervaatdoek heeft een hoog absorberend vermogen, waardoor ze goed vochtig te gebruiken zijn. Bovendien kunnen ze na gebruik gewassen worden in de vaatwasser, waardoor je meteen van de bacteriën af bent.

14. Maak de lampen stofvrij. Met name hanglampen worden nog wel eens over het hoofd gezien tijdens het schoonmaken. Deze vergeten hoekjes zijn gemakkelijk schoon te maken: gebruik een droge Sorbo microvezeldoek of een plumeau.

15. Maak de radiatoren schoon. Nu het buiten weer kouder wordt, gaat de verwarming ook weer aan. Radiatoren trekken veel stof aan, waardoor de radiator minder goed kan gaan werken. Tijd om deze jongens aan te pakken. Vlekken verwijder je eenvoudig met een vochtige microvezeldoek. Droog de radiator vervolgens na met een droge doek. Voor stofnesten op moeilijk bereikbare plekken, zoals tussen de verwarmingselementen, kun je een stofdoek om een dunne stok wikkelen.

16. Neem alle plinten af. Ook op de plinten kan zich veel stof en vuil gaan verzamelen, maar toch worden ze tijdens de schoonmaak vaak over het hoofd gezien. Stofzuig de plinten grondig met het zachte opzetstuk van de stofzuiger. Pak vervolgens twee microvezeldoeken en maak er eentje nat. Ga met de natte doek langs een stuk plint en maak dit stuk vervolgens droog, om te voorkomen dat er nieuw stof op komt.

Met deze handige tips is jouw bingo-kaart zo vol (download hem hier!). En dan kun je de hele winter genieten van een gezellig, schoon huis.