Stof

Alles wat je moet weten over stof

Stof: het is misschien wel de grootste irritatie in het huishouden. Heb je net het hele huis onder handen genomen, ligt het er een paar dagen later gewoon weer een laagje stof. Overal. Steeds weer! Hoe kan dat eigenlijk? Maak je geen zorgen, het ligt gelukkig niet aan jouw huishoudelijke vaardigheden, maar aan het stof. Maar wat is stof nou eigenlijk, waarom blijft het maar verschijnen en hoe pak je het stoffen van jouw huis het effectiefst aan? We vertellen je er alles over.

Wat is stof nou precies?

Stof bestaat uit bijna alles wat je maar kunt bedenken. Je kunt bijna beter vragen wat stof niét is! Die piepkleine deeltjes die je in het ochtendlicht in jouw slaapkamer ziet dansen zijn eigenlijk allemaal uit elkaar gevallen materie. Dat kan echt van alles zijn. Wat precies hangt enorm af van het huis waarin je woont, en de omgeving buiten jouw huis. Er is ook nog een verschil tussen huisstof en buitenstof, maar aangezien we vaak de ramen en deuren open hebben en stof mee naar binnen lopen, hebben die twee veel overlap.

Wat zit er in buitenstof?

Oké, maar waar bestaat stof nou uit? In Nederland zit buitenstof om te beginnen vol met zeezout. Ook bestaat het uit kleine zanddeeltjes, fijnstof, stuifmeel, sporen en schimmels. Heel af en toe verschijnt er wel eens een roodbruin laagje op je auto. Dat is stof uit de Sahara. Als in die woestijn een grote stofstorm opsteekt, kan het stof kilometers ver de atmosfeer in geslingerd worden en bij ons op de auto’s terecht komen. Nog opvallender is dat er statistisch gezien elke dag één ruimtestofdeeltje op je auto schijnt te vallen!

Stof

En wat zit er in binnenstof of huisstof?

Al deze deeltjes buitenstof komen onze huizen binnen. Daar komen ze samen met de microscopische deeltjes die binnen rondzwerven en vormen zo huisstof. De deeltjes in ons huis bestaan vooral uit dode huidcellen (van mens en huisdier), ontbindende insecten én hun uitwerpselen (lekker dan), textielvezels (bv. van je kleding), dode blaadjes van huisplanten, chemische deeltjes (denk aan de spray van je allesreiniger), rook, en haren. Bij het koken komen er vetdeeltjes in de lucht, die zich mengen met en vastklampen aan de andere rondzwevende deeltjes.

De samenstelling van het stof in jouw huis hangt dus af van waar je woont en hoe je jouw huis gebruikt. Als je naast het bos woont zweven er andere dingen in de lucht dan als je in de buurt van een meer of een boerderij woont. En als je kinderen hebt, creëren jullie andere deeltjes dan als je drie konijnen hebt. Een oud huis genereert ook weer meer en ander stof dan een nieuw huis.

Maar één ding staat vast: jouw huisstof bevat de huisstofmijt.

De huisstofmijt

Dit minuscule monstertje is ongeveer 0,3 millimeter groot en is een spinachtige, wat betekent dat hij acht pootjes heeft. Ze hebben een levensduur van zo’n twee á drie maanden, houden van donkere plekjes en vochtigheid en eten huidschilfers van mensen en dieren. En daarmee is je bed voor hen dus een ideale omgeving! De uitwerpselen en huid van de huisstofmijt kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals rode en jeukende ogen, niezen, een loopneus en ademhalingsklachten en dat is extra vervelend als je al longklachten zoals astma hebt. Hoe meer stof in huis, hoe beter deze beestjes zich thuis voelen, wat regelmatig stoffen nóg belangrijker maakt!

Stof

11 tips voor het stoffen van jouw huis

Het is je misschien inmiddels wel duidelijk, maar huisstof is een van die dingen in deze wereld die er gewoon bij horen. Maar als je het stoffen slim aanpakt, heb je nergens last van. Daarom geven we je tot slot nog een aantal tips waarmee stoffen een stuk makkelijker wordt!

Tip 1: Ga je de boel een flinke poetsbeurt geven? Werk dan altijd van boven naar beneden. Tijdens het stoffen breng je de boel in beweging en het is zonde van je werk als er onmiddellijk weer stof op de schone oppervlaktes valt. Dat vermijd je door eerst de hoger gelegen plekken aan te pakken. Stofzuigen doe je dan als laatste.

Tip 2: Door de bijzondere structuur van microvezels wordt stof aangetrokken en vastgehouden in de doek. Een gewone poetsdoek of plumeau kan dat niet. Om stof te verwijderen kan je dus het beste voor schoonmaakgereedschap met microvezels gaan.

Tip 3: Ligt er behoorlijk wat stof in huis? Stof dan eerst droog, daarna nat. Als je gelijk met een nat of vochtig doekje aan de slag gaat, plakt het stof samen en schuif je eigenlijk plukjes natte stof heen en weer. Dat schiet niet op! Verwijder eerst het overgrote deel van het stof met een plumeau of droge microvezeldoek. Met een vochtige doek zet je de puntjes op de i.

Tip 4: In de strijd tegen stof is minimalisme je vriend: Stoffen is een stuk sneller gedaan als je niet veel spulletjes op de oppervlakken hebt staan!

Tip 5: Om stof te verwijderen is een schoonmaakmiddel meestal niet nodig, maar soms kan het stof wat plakkerig zijn en komt het niet zo makkelijk van het oppervlak af. Dat merk je vaak in de keuken, zoals op de afzuigkap. Dit komt door vetdeeltjes die door de lucht zweven en zich vermengen met het stof. Om dit schoon te maken, meng je eerst een klein beetje schoonmaakmiddel of -azijn met water. Zo zal het stof makkelijk verdwijnen.

Tip 6: Hou het stoffen regelmatig bij om te voorkomen dat het een enorme klus wordt. Haal bijvoorbeeld één keer per week even de oppervlakken af van kasten en meubilair.

Tip 7: Na het opstaan je bed opmaken? Volgens ons beter niet! Jouw huidschilfers en zweet maken van jouw bed een heerlijk plekje voor stofmijten. Het is dus een beter idee om na het opstaan de dekens lekker open te slaan en het raam open te gooien, zodat je bed goed kan luchten. Zo gaat de vochtigheidsgraad omlaag en wordt je bed minder aantrekkelijk voor nieuwe mijten. Daarnaast kan de huisstofmijt niet tegen direct zonlicht. Vergeet dus ook niet om elke dag de gordijnen open te doen om zoveel mogelijk van deze beestjes te doden!

Tip 8: Wist je dat de spullen in huis die van stof zijn gemaakt, ook nog eens stoffig kunnen worden? Dat is geen grapje: ook de banken en gordijnen mogen wel eens van stof ontdaan worden. De bank kun je met de stofzuiger onder handen nemen. Voor de gordijnen is dat wat lastiger, tenzij je een stofzuiger met verschillende standen hebt, of een kruimeldief. Je kunt ze ook van de rails halen en eens flink uitkloppen, en tijdens de voorjaarsschoonmaak bijvoorbeeld naar de stomerij brengen.

Tip 9: Heb je huisdieren? Geen zorgen, ze hoeven niet meteen de deur uit, maar het is wel een goed idee om dan elke dag even met een microvezeldweil over de vloer gaan, om zo de huidschilfers en haren van jouw dier te verwijderen. Ook zou je kunnen proberen ze wat vaker te kammen, zodat er minder haar het huis in gaat.

Tip 10: Stofnesten ontstaan vaak op plekken waar geen licht, stofzuiger of stofdoek komt. Vergeet dus niet om ook de onhandige hoekjes en gaatjes mee te nemen: onder het bed, in de hoeken van het plafond en onder kastjes!

Tip 11: Zorg dat je regelmatig je stofzuigerzak leegt en op tijd het filter reinigt of vervangt. Doe je dat niet, dan stoot de stofzuiger tijdens het zuigen aan de achterkant gewoon weer stof uit!