Fouten tijdens het schoonmaken

7 veel gemaakte fouten tijdens het schoonmaken

Als het op schoonmaken aankomt, willen we het allemaal goed doen. Een stralend schoon huis is natuurlijk veel fijner om in te leven! Voor veel mensen is het huishouden iets waar we eigenlijk maar een slag naar slaan, want maar weinigen hebben geleerd hoe je zoiets echt goed aanpakt. Het gevolg: schoonmaakgewoontes die helemaal niet zo hygiënisch zijn. En vergeten we niet van alles? Kan het misschien veel efficiënter? Heb jij het vermoeden dat jij ook schoonmaakfouten maakt en wil je weten hoe het beter kan? Dan is dit de blog voor jou!

Fout 1: De afwasmachine maakt zichzelf wel schoon

Dat heerlijke apparaat in de keuken neemt niet alleen een enorme klus van je over, maar het afwasblokje en het hete water zorgen ervoor dat de afwasmachine zelf ook schoon blijft. Toch...?

Helaas. Dat zou mooi zijn, maar dat is niet het geval.

Aan de binnenkant van je afwasmachine bouwt zich namelijk een laagje van vet, zeepresten, en bacteriën op. Daarnaast maken de warmte en het vocht het een heerlijk plekje waar schimmel vrij zijn gang kan gaan. Tenzij je aan de onderdelen gaat likken is dat is niet direct een gevaar voor de gezondheid, maar fris is natuurlijk anders. Ook kan dat laagje troep de werking van jouw machine verminderen en dan kan je straks alsnog zelf de afwas gaan doen! Daarom moet je regelmatig je afwasmachine schoonmaken. Dat kan natuurlijk met een speciaal schoonmaakmiddel voor afwasmachines, maar schoonmaakazijn werkt net zo goed. Zet een kopje azijn op het bovenste rek van je afwasmachine en laat hem één keer leeg het heetste programma afdraaien. Het azijn lost vet en andere troep op en bestrijdt de muffe luchtjes.

Hoe vaak? Wij raden je aan om dit één keer per maand te doen!

Tip 1: Voor een extra stralend schone afwasmachine kun je na bovenstaande wasbeurt een kopje baking soda op de bodem uitstrooien en een kort heet wasprogramma aanzetten.

Tip 2: Vergeet niet om een regelmatig een doekje over de randen van de deur van de machine te halen.

Fouten tijdens het schoonmaken

Fout 2: Eerst poetsen en stofzuigen, dan pas stoffen

Het is handig om eerst te stoffen, voordat je gaat poetsen of stofzuigen. Door te stoffen breng je het stof in beweging. Het stof wat niet in je doekje zit gaat rondvliegen en komt op de grond en andere oppervlakten terecht. Als je dan net de vloer gezogen hebt of je kastjes gepoetst hebt, gaat dat ronddwarrelend stof daar weer op zitten. Zonde van je werk! Om dezelfde reden is het efficiënter om tijdens het afstoffen van boven naar beneden te werken. Zo voorkom je dat je twee keer hetzelfde oppervlak moet stoffen.

Tip 1: Microvezels maken stoffen een stuk makkelijker, want ze trekken het stof en vuil aan en houden het goed vast. Je verwijdert het stof dus echt in plaats van het te verplaatsen en er hangt een stuk minder stof in de lucht. Handige hulpjes bij het stofvrij maken van jouw huis zijn bijvoorbeeld de Premium-plumeau van Sorbo. Of onze vrolijk gekleurde doekjes, die maken jouw huishouden gelijk ook een stuk zonniger!

Tip 2: Vergeet niet om je doekje, plumeau of stoffer af en toe uit te slaan. Anders ben je alsnog het stof heen en weer aan het schuiven. Daarnaast moet je microvezeldoekjes regelmatig even wassen in de wasmachine. Microvezels houden het stof vast en als ze goed vuil zijn laten ze dit pas echt los in de wasmachine.

Fout 3: Huishoudhandschoenen dragen is hygiënisch

Schoonmaken met handschoenen is natuurlijk een stuk schoner en beter voor jouw handen, maar hoe hygiënisch zijn de handschoenen zelf eigenlijk? Wanneer heb jij voor het laatst jouw huishoudhandschoenen goed schoongemaakt?

Bacteriën aan de buitenkant, vochtige handen aan de binnenkant: handschoenen zijn best wel vies. Beginnen ze muf te ruiken? Dat is een duidelijk teken dat bacteriën en schimmel er hun thuis van hebben gemaakt! Het is dus belangrijk om je handschoenen schoon en droog op te bergen. Maar hoe maak je de handschoenen nou zowel aan de binnen- als aan de buitenkant echt grondig schoon?

Stap 1: Was je handen met water en zeep terwijl je de handschoenen nog aan hebt.

Stap 2: Doe de handschoenen uit en was je handen met water en zeep.

Stap 3: Doe de handschoenen binnenstebuiten en leg ze een minuut of 5 in water met zeep, of water met schoonmaakazijn.

Stap 4: Hang ze te drogen aan je wasrek. (Maar niet in de zon, want dat kan het rubber aantasten.)

Stap 5: De handschoenen zijn nu helemaal droog. Berg de handschoenen droog en donker op in een kastje.

Hoe vaak? Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je jouw handschoenen gebruikt. Was de buitenkant elke keer nadat je ze gebruikt heb, en doe één keer per maand een grondige beurt. Draai na elke wasbeurt, klein of grondig, de handschoenen binnenstebuiten, zodat de binnenkant ook goed kan drogen.

Tip 1: Zie je dat de kleur van je handschoenen aan het vervagen is? Dan is het rubber aan het verzwakken en wordt het tijd om je handschoenen te vervangen.

Tip 2: Gebruik 1 setje handschoenen voor de keuken en 1 voor de toilet/badkamer, zodat je nooit de afwas doet met de handschoenen die je ook voor de toilet gebruikt hebt.

Tip 3: Sorbo heeft handschoenen met een katoenen voering, waardoor je tijdens het schoonmaken een stuk minder snel klamme handen krijgt.

Fouten tijdens het schoonmaken

Fout 4: De meest vieze plek in huis is de wc

Het is misschien schrikken, maar de wc-pot is niet de meest vieze plek in het huis! Uiteraard zetten onderzoekers die zich met bacteriën bezighouden de toiletpot zeker in de top 10 van vieze plekjes. Maar ze wijzen ook op allerlei andere plekken waar je misschien nooit aan denkt om die eens goed te poetsen! We noemen er een paar:

  • Het aanrecht en de handvatten van de keukenkastjes.
  • Sponzen en vaatdoekjes.
  • Vaatwassers en wasmachines.
  • De rubberen sluitstrip van koelkasten en vriezers.
  • Het koffiezetapparaat.
  • Trapleuning.
  • Deurknoppen.
  • Onderaan kranen.
  • De badmat.
  • Toetsenborden en afstandsbedieningen. (Dezelfde experts zeggen ook dat er op toetsenborden 400x meer bacteriën leven dan in een wc-pot.)

Tip 1: Blijf je toch aan die vieze wc-pot denken? Vergeet dan ook niet de buitenkant en de grond rondom en achter de pot schoon te maken. Daar verzamelt zich veel stof, haar en uhm.. ander vuil.

Tip 2: Totdat de borstelharen niet meer recht staan, kan je de wc-borstel gewoon blijven gebruiken. Om de borstel schoon te maken, zet je hem regelmatig een kwartiertje in een emmertje met schoonmaakazijn of bleek.

Tip 3: Het schoonmaken rondom de kraan, waar deze het aanrecht of je wastafel ingaat, is best wel lastig, maar met een oude tandenborstel kun je prima restjes los borstelen.

Tip 4: In deze blog gaven we je al een hack waarmee je sponzen en vaatdoekjes snel weer schoon krijgt.

Fouten tijdens het schoonmaken

Fout 5: Natte handdoeken op de grond en het douchegordijn open laten hangen.

Niet zo handig. Een vochtige, opgepropte handdoek blijft lang nat en is dus een heerlijke broedplaats voor bacteriën. Zorg dus dat je hem uithangt, zodat hij goed kan drogen. Nadat je hem drie á vijf keer gebruikt hebt is het tijd om hem in de was te doen.

Leer jezelf ook aan om na het douchen het douchegordijn dicht te doen. Als het gordijn niet meer tegen zichzelf aanplakt kan hij makkelijker drogen en krijgt schimmel minder kans om te groeien, zowel op het gordijn zelf als de muur waar hij waarschijnlijk tegenaan plakt. Zo bespaar je jezelf een hoop poetswerk!

Tip 1: Veel douchegordijnen kunnen gewoon in de wasmachine. Is die van jou van plastic? Dan kan hij maar op maximaal 40 graden gewassen worden. Je kunt hem ook laten weken in een emmertje met water en schoonmaakmiddel, of water met een flinke scheut schoonmaakazijn. Daarna even afspoelen.

Tip 2: In deze blog vertelden we je al alles over het schoonmaken van de badkamer.

Tip 3: De Click-on douchewisser van Sorbo kan je heel handig met de zuignap aan de muur plakken, of met het kliksysteem aan de douchestang vastmaken. Je hebt hem dus altijd bij de hand!

Fout 6: Binnenhuis schoenen dragen

Met je schoenen loop je ongezien een hoop vuil naar binnen. Door je schoenen altijd bij de voordeur of in de hal te laten, bespaar je jezelf een hoop stofzuigwerk. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de bacteriën die op je schoenen zitten!

Tip 1: Koop een aantal goedkope sloffen in verschillende maten zodat jouw bezoek er ook warmpjes bijzit!

Fouten tijdens het schoonmaken

Fout 7: De klussen laten opstapelen om alles in één keer te doen

Je kent dat moment wel: “Laat maar lekker staan die afwas, we gaan lekker op de bank hangen om de rest van die Netflix-serie te bingen!”

Hoe langer je klusjes uitstelt, hoe groter die berg strijkwerk wordt. Het is veel makkelijker om af en toe even een kwartiertje aan de slag te gaan Vaak stel je de klusjes ook uit omdat je denkt dat het veel tijd in beslag neemt. Houd voor de grap maar eens bij hoelang het eigenlijk duurt: dat valt eigenlijk reuze mee! Kleine beetjes zijn overzichtelijker dan een enorme berg werk!

Tip 1: Delegeren! Woon je niet alleen? Onthoud dan dat je niet alles zelf hoeft te doen. Ook kinderen kunnen best al een handje meehelpen.

Tip 2: Kies één klusje en ga daarvoor. Je hoeft vandaag niet alles te doen.

Tip 3: Of spreek met jezelf af dat je maar 10 minuten aan het huishouden hoeft te besteden. Je zult zien dat jouw brein het klusje toch wilt afmaken, ook al zijn de 10 minuten al om. Ons brein houdt niet van niet-afgeronde zaken.

 

Betrap je jezelf erop dat je je ook schuldig maakt aan één van deze foutjes? Dan heb je nu heel wat ideeën waarmee je het anders aan kan pakken! Wat ga jij vanaf morgen anders doen?